În cea mai recentă ediție a emisiunii #Rezist, de la DC News TV, economistul Mircea Coșea a pus punctul pe „i” în discuția despre alegerile prezidențiale din acest an. El a subliniat cât de important este să avem un președinte care aibă grijă de țară, dar și de banii cetățenilor ei. În plus, este crucial ca noul șef de stat să înțeleagă „ce se întâmplă în lume”.  

România are nevoie de un președinte care să țină cu țara

În contextul alegerilor prezidențiale, economistul Mircea Coșea a subliniat că avem nevoie de un președinte care să simtă nevoile oamenilor, să respecte fiecare bănuț al acestui popor și să înțeleagă că România se află într-o poziție extrem de importantă pe harta geopolitică. Potrivit acestuia, avem nevoie de un șef de stat „total diferit” de cel acutal, în persoana lui Klaus Iohannis.  

„Vedeți, alegerile de anul acesta sunt extrem de importante, pentru că ele trebuie să rezolve două lucruri: în primul rând, să aducă în față niște oameni care sunt total diferiți de cei care au fost. Trebuie să fie un președinte care să fie total diferit de actualul președinte. Total diferit! Adică, un președinte care să aibă grijă de țară, pentru că asta-i sarcina președintelui. El nu face guvernare, face arbitraj și orientare. Și orientarea asta e foarte importantă.  

Ne trebuie un om care ține cu țara, care respectă poporul, banii poporului – nu-i cheltuiește pe una și pe alta, ca să nu zic mai multe… Nu vreau să mai intru în discuții cu cheltuielile domnului Iohannis dintr-un motiv foarte simplu: pentru că nu-mi place că de abia acum la sfârșit toată lumea a început să vadă ce a făcut domnul Iohannis până acum. Până acum nimeni n-a zis nimic!”, a spus economistul la DC News TV.  

Țara, în prag de receciune: „Trebuie să avem în vedere și interestul nostru” 

În contextul schimbărilor majore la nivel global, România are nevoie de un lider capabil să înțeleagă noile realități economice și geopolitice. Marea Neagră joacă un rol crucial în aceste raporturi, iar interesele noastre trebuie protejate cu grijă, subliniază expertul. 

„În al doilea rând, trebuie să fie un om care să înțeleagă ce se întâmplă în lumea asta. Pentru că în lumea asta se întâmplă un lucru foarte, foarte important. Este o schimbare de paradigmă mare, pe care nu o sesizăm toți. Și economică, și în raporturile de putere și la aranjamentele între marii actori ș.a.m.d. 

Noi suntem aici pe o poziție foarte importantă, pentru că Marea Neagră este, și va fi în continuare, un punct foarte fierbinte al raporturilor geopolitice. Asta înseamnă că trebuie să avem în vedere și interesul nostru, până la urmă.  

Sigur că trebuie să ajutăm Ucraina, e o chestiune care ține de apartenența noastră la NATO, la Uniunea Europeană, dar și interesul nostru. Și acum, vedem că Ucraina e în război, dar are creștere economică, crește rezerva de valută. Nu știu ce se întâmplă acolo, că pompăm bani, pompăm armament și văd că țara merge altfel… Noi, dincontră, suntem aproape în recesiune”, a punctat Coșea.