În cadrul emisiunii DC Anima de la DC News TV, moderată de Tudor-Tim Ionescu, s-a discutat despre aspectele legale și etice legate de gestionarea câinilor fără stăpân, în special în contextul recentelor evenimente din Târgu Jiu. Reamintim că 60 de câini fără stăpân au fost uciși recent în acest oraș, stârnind proteste din partea cetățenilor.

Ionescu a explicat cadrul legislativ actual, menționând că, conform legii, câinii fără stăpân sunt ridicați de pe stradă și aduși în adăposturi, unde sunt cazați timp de 7 zile pentru revendicare. Dacă nu sunt revendicați, mai rămân alte 7 zile pentru a fi promovați spre adopție. Dacă după cele 14 zile câinele nu este adoptat și nu există resurse sau locuri disponibile în adăpost, acesta poate fi eutanasiat.

„După acele 14 zile acel câine poate fi eutanasiat, dar aceeași lege spune că termenul poate fi prelungit cu două condiții cumulative: să fie loc în adăpost și să fie resurse”, a transmis realizatorul DC Anima, Tudor-Tim Ionescu.

Adăpostul nu era la capacitate maximă

Veterinarul Patricia Paraschiv, invitat al emisiunii din weekend de la DC News TV, a adus în discuție situația specifică din Târgu Jiu, subliniind că, deși s-a vehiculat în presa locală că adăpostul era la capacitate maximă, această informație nu era corectă.

„Existau variante. Locuri existau, deși s-a scris în presa locală că adăpostul era la capacitate maximă. Informația nu este reală și avem poze și filmări care dovedesc acest lucru,” a spus Paraschiv.

Ea a menționat că asociațiile pentru protecția animalelor erau dispuse să contribuie cu hrană pentru a ușura povara financiară a administrației locale, dar, în ciuda acestui ajutor, decizia de a eutanasia câinii a fost luată.

De ce banii nu pot fi împărțiți echitabil pentru oameni și animale?

Ionescu a criticat abordarea administrației, subliniind că discuțiile despre alocarea fondurilor între nevoile oamenilor și ale animalelor reprezintă o pistă falsă. „Trăim într-o logică de monedă. Dau cu banul și pe o parte avem viața oamenilor și pe cealaltă parte a animalelor. Nu le pot gestiona pe amândouă, trebuie să aleg? Plătim niște taxe și rolul administrației este ca din acei bani să fie asigurate toate necesitățile,” a spus el, punând sub semnul întrebării prioritățile și deciziile administrației.

Paraschiv a continuat, subliniind că decizia de a eutanasia câinii care au depășit termenul legal nu era justificată în condițiile în care adăpostul nu era la capacitate maximă și câinii deja aveau termenul prelungit cu 200 de zile. Ea a sugerat că această decizie ar fi putut fi influențată de o adresă primită din partea primăriei în 1 iulie 2024, în care primarul Marcel Romanescu solicita directorului adăpostului să recurgă la această soluție.

Uciderea, singura soluție

Discuția a evidențiat lipsa de cooperare din partea autorităților locale în găsirea unor soluții alternative la eutanasie, cu Paraschiv concluzionând că singura soluție considerată de aceștia pare să fie uciderea câinilor, în locul unui dialog constructiv cu ONG-urile și alte părți interesate:

„Ni s-a comunicat din nou că până la 1 septembrie, aproape 150 de câini care și-au depășit termenul legal trebuie să dispară: fie adoptați, fie omorâți. Aceasta este informația pe care directorul Nicolae Oprean a transmis-o ONG-urilor. Dânșii nu se gândesc la cooperare, la așezatul la masă pentru soluții. Pentru ei se pare că singura soluție este să recurgă direct la ucidere”.