Într-o recentă apariție pe platourile DCNewsTV, expertul auto Titi Aur a oferit o perspectivă detaliată asupra diferențelor dintre aclool test și drug test, subliniind problemele inerente și sfaturile practice pentru șoferi în cazul unui rezultat pozitiv.

Alcool test și drug test

“Marea problemă este așa: pe de o parte sunt motive obiective, pe de altă parte sunt motive subiective ca să nu sufli în acel drug test? În primul rând care este diferența între etilotest și drugtest?

Dacă sufli în alcool test, probabilitatea de a da eroare, de a da fals pozitiv este foarte, foarte mică, dar presupunând că dă eroare, atunci tu știi că n-ai băut, te duci și faci analize și tot atunci sau a 2-a zi sau foarte repede îți de răspunsul că de fapt n-ai băut, adică vine rezultate.” a transmis Titi Aur.

Problemele cu drug test-ul

“Ce se întâmplă când vorbim de drug test? Cel puțin din toate poveștile auzite, susținute și chiar și din interiorul Ministerului de Interne, probabilitatea să fie eroare, adică să fie fals pozitiv este foarte mare. Unii spun 50% poate nu o fi atât, poate o fi, dar ideea e că probabilitatea e foarte mare.

Marea problemă e că dacă e fals pozitiv te duci și-ți faci analize, tu știi că n-ai consumat nimic și că e fals. Doar că rezultatul vine foarte greu după luni de zile, unii spun după ani de zile. Am înțeles că și după 2 ani de zile, ceea ce înseamnă că polițistul, odată ce i-a dat acolo pozitiv, este obligat să-ți suspende permisul de condus. să-ți facă dosar penal, ceea ce nu-i plăcut deloc și tu ai posibilitatea să demonstrezi că nu e așa.” a explicat expertul auto.

Cum să procedezi în cazul unui test pozitiv

“Și atunci cel mai bun lucru pe care poți să-l faci este să vorbești foarte politicos și foarte frumos, să spui că refuzi să faci acel test acolo, în stradă sau la locul faptei și să te duci la analize, pentru că analizele vor veni în primul rând corecte.

Și când vor veni peste 3 zile, peste o lună, peste 2 ani, peste 5 ani, atunci se va lua măsura sau în fine, nu se va lua nicio măsură că nu ai consumat.” a conchis acesta.