Avocatul Poporului, Renate Weber, spune că distanțarea socială din timpul pandemiei de Covid-19 a afectat capacitatea de exprimare a copiilor care au făcut școală prin intermediul Internetului.

Distanțare fizică, nu socială

„Nu o să obosesc să spun că eu am fost îngrozitor de împotriva ideii de distanțare socială cum ne cereau în pandemie. Am spus tot timpul că trebuie o distanțare fizică, nu socială. Până la urmă spălarea pe creier s-a produs și distanțarea socială s-a întâmplat.

Am avut cazuri, cel puțin în România, când școlile erau închise. Eu știu adolescenți care mergeau și se învârteau pe lângă școală că le era dor să fie în clasă și să interacționeze între ei. Noi i-am ținut izolați, i-am ținut în casă – unii în medii mai bune, alții în medii de violență domestică”, a explicat Renate Weber la DC News TV.

Dificultăți de exprimare

„I-am ținut victime, i-am distanțat social de nu s-a putut și ne mirăm că acum, după ce au revenit la viața de zi cu zi, așa-zis normală, unii au dificultăți de vorbire? Avem un caz în care ne-am sesizat pentru că s-a constatat că copiii care au lipsit doi ani de la școală au dificultăți de exprimare.

Trebuie să te uiți și la acest aspect. De ce? I-am făcut mai dependenți de telefoane și de tablete decât ar fi fost ei altfel. Noi cică am făcut școală online, dar i-am obligat, i-am făcut dependenți. Avem o mare răspundere din punctul ăsta de vedere. Mi se pare că lipsa asta de relații sociale directe e o mare cauză pentru multe din frustrările pe care copiii le simt și pe care le dau afară inclusiv prin acțiuni de bullying”, a conchis Avocatul Poporului.