Fostul pilot de raliuri Titi Aur a explica la DC News TV de ce suntem puși în pericol în mod activ pe străzile din România, din cauza politicilor de achiziții. La noi în țară, cel mai ieftin proiect câștigă licitațiile, iar acest lucru periclitează viața șoferilor.

În cazul unui accident, nu ai siguranța că parapetele de pe marginea șoselei îți va opri mașina sau vei ajunge în râpă.

Nu există lucru bun și ieftin

„Dincolo de stâlpii de beton de pe marginea drumului avem și acele parapete din tablă. La primul contact cu mașina, nu doar că se îndoaie, ci se rup cu totul”, a spus Florin Răvdan.

„Acel parapet de pe margine nu ar trebui să fie o tablă care se îndoaie ușor. Trebuie să treacă prin niște teste, trebuie să aibă niște certificări, să fie testat succesiv. Cu acele atestate ar trebui să se vină la licitație.

Din păcate, din motive de politică proastă de achiziții în care primul criteriu și cel mai important este prețul, nu sunt bune. Când pleci de la acest criteriu, pe lumea asta nu există bun și ieftin. Pe principiul ăsta se merge la achizițiile publice, așa că cei care vin la licitație sunt obligați să facă compromisuri. Sunt acceptate de multe ori sisteme de siguranță în cazul de față care nu corespund normelor generale sau europene”, a explicat Titi Aur.

Situația e scăpată de sub control

„Este greu de spus acum. Eu fac o afirmație în orb, pentru că nu pot demonstra asta acum. Dar dacă ne uităm pe străzi cum se rup tablele alea… Mai ales când vedem că pe autostrăzile noastre ai multe lucruri în care nu ai acel parapete deloc sau pe cel fragil. Nu am dovada acum că sunt testate sau nu, dar vedem asta și ne dăm seama că totul e scăpat de sub control”, a conchis expertul auto.