În cadrul unui interviu recent pentru Părinți Prezenți pe DC News, coach-ul transformațional pentru părinți, Alexandra Șerb, a dezvăluit importanța unei prezențe autentice în momentele critice din viața copiilor. Potrivit acesteia, momentul-cheie în care părinții pot face o diferență semnificativă în dezvoltarea emoțională a copiilor este acela în care aceștia se simt copleșiți de emoție. Alexandra Șerb explică cum modul în care părinții gestionează crizele și tantrumurile contribuie la fundamentarea tiparelor emoționale cu care copiii pornesc în viață, oferindu-le instrumentele necesare pentru a naviga cu succes prin relații și emoții în viitorul lor.

“Alexandra, dar sunt momente sau activități specifice în care ar trebui să punem accentul pentru a ne asigura că suntem cu adevărat părinți prezenți pentru copii?” a întrebat Loredana Iriciuc.

“Da, copiii au nevoie de noi tot timpul să fim prezenți, asta clar, dar dacă ar fi așa, să aleg un moment cheie în care ei chiar au nevoie de noi și în care chiar facem o diferență, este momentul ăla când copilul se simte copleșit de emoție. Deci atunci când copilul face o criză, când face un tantrum, când este copleșit de emoții. Pentru că noi acolo, prin felul în care noi ne raportăm la el, prin felul în care noi conținem emoțiile în care suntem prezenți pentru el, atunci, noi punem bazele dezvoltării lui emoționale. Noi practic îl învățăm despre cum să se raporteze la relații, despre cum să se raporteze la emoțiile lui, dacă se va simți în siguranță, să simte emoții sau când va simți furie, până la vârsta adultă, să simtă că ia foc ceva. Deci noi acolo, prin felul în care conținem și suntem prezenți pentru ei, punem bazele acelor tipare cu care el pleacă în viață.” a explicat Alexandra Șerb.