Dr. Gabriel Mitulescu, chirurg oncolog la Spitalul Clinic SANADOR, a fost invitat la Interviurile DC Medical și DC News, unde a discutat despre cât de importantă este prevenția în cancerul de colon și de ce colonoscopiile regulate pot face diferența în depistarea timpurie. 

Prevenția cancerului de colon: polipii pot fi depistați și extirpați ușor

El a explicat că majoritatea tumorilor de colon și rect se dezvoltă din polipi, care pot fi depistați și extirpați printr-o procedură simplă, prevenind astfel apariția cancerului. 

„În momentul în care o tumoră sângerează, ea este deja veche. Eu nu trebuie să descopăr sângerarea în scaun. Noi trebuie să facem colonoscopii, pentru că 99% dintre tumorile astea de colon și de rect se nasc din polipi, cu care omul stă ani de zile până când un polip virează într-o displazie severă, către cancer.  

Este suficient timp, că dacă se face colonoscopia și se extirpă polipii, pacientul nu va mai face cancer. Deci asta este prevenția – atunci când se extirpă polipii cu o manevră foarte simplă, endoscopică. Se face în absolut toate unitățile medicale din România”, a spus dr. Gabriel Mitulescu la DC News TV. 

Vârsta nu mai e un criteriu: cancerul de colon afectează și pacienți foarte tineri

Totodată, dr. Mitulescu a subliniat că aceste controale nu ar trebui amânate până la o vârstă înaintată, menționând că a întâlnit cazuri de cancer la pacienți foarte tineri. 

„La ce vârstă ar trebui să facă anual un astfel de control și cine?”, a întrebat jurnalistul Val Vâlcu, moderatorul emisiunii. 

„Clasic, se spunea că după 50 de ani. După părerea mea, ar trebui făcut atunci când pacientul e suficient de matur să poată să bea pregătirea de prafuri care i se dă acolo. Eu am operat și la 16 ani, și la 14 ani cancer de colon, și la 18 și la 21 de ani. Slavă Domnului că, din cauza noilor reguli din România, nu mai am voie să operez sub 18 ani, copiii, și atunci am scăpat, că este foarte neplăcut să operezi copii”, a răspuns medicul. 

„De cealaltă parte, până la ce vârstă poate fi practicată o astfel de intervenție eroică, masivă?”, a întrebat Val Vâlcu. 

„Nu există o limită de vârstă. Depinde de statusul pacientului, depinde de comorbidități. Dacă nu sunt comorbidități importante, se poate efectua; dacă pacientul are comorbidități importante, atunci nu are cum să reziste la o asemenea intervenție. Stresul este unul major. (…) 

Recuperarea completă poate dura și un an, și mai mult, până când pacientul va fi într-o condiție biologică deosebită. Dar, la cam 4-5 săptămâni de la intervenție, trebuie să înceapă un tratament oncologic de consolidare. Poate că, în timpul intervenției, s-au mișcat niște grupuri de celule care au plecat la plimbare prin sânge. Și, ca să nu avem surprize, ar trebui să facem un tratament oncologic de consolidare”, a explicat specialistul.