În emisiunea „Culisele Justiției” de la DC News TV, realizatoarea Laura Duță a discutat cu comisarul Alexandru-Daniel Bălan, Împuternicit Adjunct Inspector-Șef IPJ Ilfov, despre provocările și particularitățile județului Ilfov, un județ cu o populație tot mai mare.

Diferență uriașă între statistică și populația reală

Comisarul Bălan a subliniat că județul Ilfov se confruntă cu provocări semnificative datorită fluxului mare de persoane care lucrează în București, dar locuiesc în Ilfov. Deși oficial recensământul arată că județul are aproximativ 500.000 de locuitori, datele IPJ Ilfov sugerează că populația reală ar putea fi în jur de 1,2 milioane de persoane, reflectând o creștere exponențială a numărului de locuitori din județul care înconjoară Capitala.

„Conform datelor furnizate la ultimul recensământ, în județul Ilfov ar locui undeva la 500.000 de persoane, însă din datele pe care le avem noi populația este de aproximativ 1,2 mil. locuitori. Există o creștere exponențială a populației.

Să luăm exemplul comunei Chiajna unde s-a construit foarte mult în zona cunoscută drept «Militari Residence». Avem în Ștefănești complexul «Cosmopolis» unde avem peste 20.000 de persoane. Încercăm să facem față acestei provocări cum ar fi cunoașterea populației. Vedem cu ochii noștri ceea ce înseamnă județul Ilfov, vedem și aglomerația din trafic. Încercăm să gestionăm pe cât putem noi de bine și căutăm soluții punctuale”, a spus polițistul la DC News TV.

Organizarea și structura IPJ Ilfov

Bălan a explicat că IPJ Ilfov, un inspectorat relativ tânăr înființat în 1998, coordonează nouă poliții orășenești și 31 de unități în comune. Sub coordonarea sa directă se află structuri de ordine publică, poliție rutieră, servicii pentru acțiuni speciale, protecția animalelor și un compartiment de analiză și prevenire a criminalității.

„IPJ Ilfov este un inspectorat tânăr, înființat prin Ordin de Ministru în anul 1998. La momentul acesta are în competența sa nouă poliții orășenești și alte 31 de unități în comune. În coordonarea nemijlocită pe care o am se află structurile de ordine publică, de poliție rutieră, serviciul pentru acțiuni speciale, biroul pentru protecția animalelor, un compartiment de analiză și prevenire a criminalității, precum și polițiile orășenești de pe raza județului”, a adăugat comisarul Bălan.

Creșterea populației și dezvoltarea urbană

Bălan a subliniat că IPJ Ilfov își asumă provocarea de a gestiona situația operativă, care include gestionarea traficului aglomerat, cunoașterea populației și abordarea problemelor contravenționale și infracționale. „Încercăm să facem față acestei provocări și căutăm soluții punctuale pentru a răspunde cât mai bine nevoilor cetățenilor”, a adăugat comisarul.

„Se dezvoltă și alte regiuni precum Măgurele, Bragadiru. Există premisele spunem noi pentru o creștere și mai mare a populației. Este o provocare pe care ne-o asumăm și încercăm să gestionăm cât mai bine situația operativă, însemnând aici situația contravențională, infracțională, dar și problemele generale ale cetățenilor”, a conchis Bălan.