Criminalistul Staicu Daniel a explicat la Culisele Justiției de la DC News TV cum se realizează expertiza informatică și de ce aceasta nu este efectuată asupra datelor, ci asupra unor copii.

Ce presupune percheziția informatică

„Ce înseamnă o percheziție informatică?”, a întrebat moderatorul emisiunii, Laura Duță.

„Percheziția informatică este o activitate prevăzută de Codul de Procedură Penală, la articolul 168. Este o modalitate prin care sunt exploatate probele digitale. Există o garanție a faptului că probleme respective au fost ridicate în mod corect, garantându-se dreptul la apărare a persoanei respective”, a transmis comisarul-șef la DC News TV.

Suspecții participă la acest proces?

„Aceste percheziții se fac având de față apărătorul suspectului și suspectul?”, a mai întrebat jurnalista.

„Nu întotdeauna, ci atunci când Codul Procedură Penală ne obligă să facem lucrul acesta. Există posibilitatea ca suspectul să nu-și dorească să participe la activitate. Dacă el nu este de față, atunci activitatea poate să meargă mai departe. Este la latitudinea polițistului”, a mai spus acesta.

Cum sunt scoase datele din dispozitive

„Și cum se desfășoară o percheziție informatică?”, a adăugat Laura Duță.

„Sunt folosite diverse echipamente și softuri care garantează că datele nu sunt alterate în niciun fel. Activitatea se desfășoară în felul următor: se face o copie a dispozitivului respectiv, iar activitatea de percheziționare se face pe copia respectivă. Nu se face efectiv pe gadgetul respectiv, pentru că așa este garantată lipsa alterării datelor respective. Căutarea în sine nu este făcută de noi, datele sunt analizate în altă parte”, a conchis polițistul.