Comisarul-șef Casandra Nițulescu, șef al Serviciului Independent de Reținere şi Arestare Preventivă, a vorbit despre prezența șobolanilor și gândacilor în penitenciarele românești.

Mazăre și Udrea, povestiri din închisoare

„Radu Mazăre a supranumit locul pe care îl păstoriți drept «Beciul domnesc». Elena Udrea povestea că i-a ieșit un șobolan din toaletă. Am văzut zilele acestea cazul unei avocate care povestea că înainte să ajungă la Târgușor a stat numai cu nebune. Una s-a spânzurat de pat. Au fost mai multe cazuri, așa că vă întreb cum sunt cazați deținuții?”, a întrebat jurnalista Laura Duță.

Care este adevărul

„Nu ascundem nimic pentru că nu este cazul să ne ascundem sub preș. Trebuie să vedem îmbunătățirile făcute în acest sens. La orice demisol, și la un restaurant, și la un bloc, e imposibil să nu iasă de acolo un vector: fie că este o insectă, un șobolan și așa mai departe.

Însă ce este de apreciat și ceea ce societatea carcerală apreciază este că la câteva luni, dar și la nevoie, poliția asigură cei 3D: deratizare, dezinsecție, dezinfecție. Firmele vin în mediul de arest și fac această procedură. Astfel, acești vectori sunt mai puțini spre deloc, dar și populația carcerală trebuie să-și mențină ordinea în cameră”, a explicat comisarul-șef.

Problema este de domeniul trecutului

„Ei acolo mănâncă. Au toaleta în celulă, nu există în Administrația Municipiului București celulă fără grup sanitar, fără toaletă, fără duș.

Sunt mai multe persoane, iar într-o comunitate trebuie să te înțelegi. Dacă nu te înțelegi, polițiștii trebuie să ia act și să te separe. Atunci, la rândul nostru luăm măsuri, de aceea vă spun că prezența acestor șobolani, gândaci, poate a existat, dar s-au luat măsuri”, a conchis aceasta.