Într-o lume globalizată, comunitățile de români din străinătate se confruntă cu provocarea de a-și păstra identitatea culturală. O întrebare frecventă este dacă românii din diaspora își transmit tradițiile și cultura către urmași. În cadrul emisiunii Departe de România de pe DC News TV, românul stabilit în Belgia, Ciprian Petcu, ne povestește mai multe despre familiile de români din Diaspora și cum acestea predau mai departe tradițiile românești.

Transmiterea limbii și culturii

“Aș vrea să te întreb, crezi că românii din străinătate împărtășesc cu copiii lor tradițiile și cultura românească, o duc mai departe în comunitate?” a întrebat Gabriel Nuță Stoica.

“Foarte mulți, foarte mulți. Rare sunt familiile în care aud un copil că nu vorbește limba română. Eu am un băiat, un fiu de 7 ani și vorbim română. Câteodată învață lucruri la școală spre exemplu și trebuie să i le traduc din română în olandeză sau din olandeză în română, dar citim cărți în română, citim povești în română, citim cultura românească.

Nicăieri nu-i ca acasă

“Într-adevăr, am fost la un moment dat în timpul pandemiei, am petrecut vreo două luni în țară și jucându-se cu toți copiii pe acolo, venea cu cuvinte noi, gen «tufiș» sau pe care nu le aude de obicei și a avut așa o baie de limbă și a ieșit din limbajul nostru comun de tată, ai mâncat, tată, fă-ți leciile și tot așa.” a explicat Ciprian Petcu.