Tinerii magistrați au protestat în urmă cu cinci ani împotriva OUG 7/2019, iar jurnalista Oana Stănciulescu a remarcat că situația din justiția românească nu a evoluat cu mult de atunci.

Liniște totală

„Îmi amintesc și acum de acum câțiva ani când protestau niște tineri magistrați pe treptele tribunalelor din țară, iar societatea a ieșit în stradă să le apere drepturile. Ne-am gândit, când am văzut acea fotografie cu acei tineri, că vor putea să facă față, să schimbe aceste influențe. S-a întâmplat ceva în acest timp. Nu-i mai vedem, pare că sunt într-un an sabatic.

Poate acum au început să mai apară niște dosare, în rest e liniște totală, iar presiunea pe care așteptam să o pună tinerii magistrați în sistem, acolo unde lucrează, nu am văzut-o”, a remarcat jurnalista Oana Stănciulescu în emisiunea #Rezist pe care o moderează la DC News TV.

Explicația avocatului Antonie Popescu

„Relele sistemului să știți că le tolerează cei care sunt în punctele nodale ale sistemului. I-am văzut pe scările Palatului de Justiție pe aceia care nu sunt în puncte nodale, ci pe cei care merg și fac ce trebuie în dosare. Mai greșesc, mai îndreaptă alții pe urmă în apel sau în recurs.

Dar în punctele nodale am observat că încep să se cațăre personaje din acelea de tristă amintire sau de dinainte de 1989 cu conduită incorectă care nu mai respectă nici regimul incompatibilităților, pentru că cererea de recuzare sau declarația de abținere nu mai au valoare decât atunci când sunt făcute cu viclenie ca să-și consolideze poziția în dosar, deși ar trebui să plece din acel dosar”, a explicat Antonie Popescu.

Marele rău, la CSM

„Convenția și drepturile fundamentale sunt de multe ori puse în paranteze. Nu aceștia care spun că vor să judece cu celeritate, dar nu respectă procedura, sunt judecătorii care fac justiție. Justiția nu se face nici selectiv, nici în afara procedurilor.

Marele rău cred eu că se află la CSM în momentul de față. S-a ajuns la acel blocaj, la acea încărcătură mare de dosare pe judecător pentru că timp de câțiva ani acest CSM, în componența actuală sau cea din mandatul de dinainte, a blocat admiterea în magistratură, având astfel cu vreo 500 de magistrați mai puțini”, a conchis avocatul.