Expertul în conducere defensivă Titi Aur a analizat incidentul de pe autostradă de la Boița în care șoferii care nu au adaptat viteza la condițiile de drum au generat un carambol.

Viteza excesivă este un factor de risc

„Ceilalți au oprit și vine autoutilitara și se izbește de camion. Nu a fost rău șoferul, a știut să derapeze, dar cel din spate nu a mai știut sau nu a mai putut să facă nimic. Ce se întâmplă? este efectul de turmă. Condițiile de drum impuneau o viteză mai mică.

În primul rând, cel care a scăpat mașina și a dat în parapet și-a asumat să meargă cu o viteză mai mare decât îi permitea aderența. A derapat la un moment dat, nu a știut să o controleze, s-a dus și a rămas pe prima bandă. Și-a asumat un risc și când a frânat puțin i-a plecat mașina și nu a știut să o controleze”, a transmis Titi Aur la DC Conducem, emisiune moderată de Florin Răvdan la DC News TV.

Degeaba știi să reacționezi dacă nu știi să previi

„Cel care a venit cu duba ulterior a știut să controleze derapajul, dar a avut viteza prea mare. Se vede cum îndreaptă mașina și un pic îi mai trebuia și trecea. Dar viteza era prea mare pentru ce se întâmpla în față.

Vezi mașini oprite, știi că ești fără aderență, și totuși mergi cu viteza aceea. Este acest stil de a nu ține cont de ce se întâmplă. Singurul lucru pe care îl puteau să facă era anticiparea, să meargă mai încet. Nu te duci ca năucul, este un efect de turmă. Toată lumea merge pe autostradă tare. Și adevărul este că dacă nu s-ar fi produs primul accident, toată lumea ajungea acasă cu bine și ar fi spus că bate câmpii Titi Aur”, a conchis fostul pilot de raliu.