În cea mai recentă ediție a emisiunii Totul despre bani, economistul Mircea Coșea a atras atenția asupra faptului că România cheltuie prea mult pe politică și nu mai poate progresa fără reforme. El a subliniat că este nevoie de o dezvoltare bazată pe calitate, nu doar pe creștere cantitativă. 

România, în capcana venitului mediu: „Nu mai suntem săraci” 

„Domnule profesor, vedeam recent că estimările privind creșterea economică a țării noastre au fost revizuite în jos, mult sub ceea ce anunțau guvernanții la începutul anului. De ce această reducere a ritmului în care se dezvoltă țara?”, a întrebat moderatorul emisiunii. 

„Din două motive. În primul rând, pentru că avem cheltuieli prea mari pentru chestiuni politice, care nu au niciun fel de relevanță din punct de vedere economic. Dar, lucrul cel mai important este că am ajuns în punctul în care nu mai merge mai departe așa. Discutând în limbaj academic, o să folosesc următoarea expresie: suntem în capcana venitului mediu. 

Deci, nu mai suntem săraci, am ajuns la un nivel care înseamnă peste 11.000 de dolari pe cap de locuitor, depinde cât urci, dar am trecut de limita minimă și nu mai poți să te dezvolți cantitativ, pentru că ai epuizat creșterea extensivă. Ai nevoie de creștere intensivă, adică pe factori calitativi. Ai nevoie de restructurări, ai nevoie de reforme, ai nevoie de schimbarea ansamblului economic prin acordarea unor priorități unor agenți economici care încep să fie relevanți. 

Trebuie să știm ce ne reprezintă pe noi ca economie. Pe ce putem să mergem? Care este crenelul prin care putem să intrăm pe piața mondială? Că numai cu cârnați de Pleșcoi nu putem! Mai trebuie și cu altceva”, a răspuns Mircea Coșea. 

„Sunt două căi” spre dezvoltare economică 

„Lucrul acesta trebuie să dea naștere la o discuție la nivel național între oameni care n-au implicații neapărat de interes politic. 

Sunt două căi: ori mergi pe avantajul comparativ, pe care trebuie să-l transformi în avantaj competitiv, și atunci trebuie să vezi ce poți tu să faci mai bine decât alții, ori mergi pe pragmatism, și anume vezi ce exporți mai bine. Și ce exporți mai bine începi să dezvolți. 

Dar asta este cu dublu sens, pentru că, la un moment dat, piața nu te mai vrea. Deci, trebuie găsit un avantaj comparativ. Care este avantajul comparativ al României? Ce trebuie să facă ea ca să iasă din stagnare?”, a continuat economistul.