În cea mai recentă ediție a emisiunii România are nevoie de tine, implică-te!, jurnalistul Bogdan Bolojan l-a avut invitat pe Cristian Stîncanu, directorul organizației My Romania Community din Marea Britanie. Discuția a atins un subiect sensibil: lipsa de interes a românilor din diaspora pentru alegeri.
Diaspora își pierde speranța: Votul nu va schimba nimic în România
Stîncanu a explicat că mulți români din afara țării nu mai văd un viitor în România și consideră că, indiferent de votul lor, situația rămâne neschimbată.
El a subliniat și felul în care se face campanie electorală în România, unde candidații, în loc să prezinte ce idei sau soluții au pentru țară, se concentrează mai mult pe a scoate în evidență greșelile și punctele slabe ale adversarilor.
„Cum îi convingem pe românii din diaspora să iasă la vot?”, a întrebat moderatorul emisiunii.
„Păi, există interes ca românii din afara țării să voteze la procesul acesta electoral? Nu! De ce? Pentru că, dacă sunt aproape 8 milioane și oamenii aceștia chiar își pun în cap să voteze, s-ar putea să răstoarne votul din România. Și atunci nu există… ba chiar e o ușoară teamă, cred eu, cu privire la partea asta cu votul.
În plus, candidații luptă mai mult unul împotriva celuilalt, scoțând în evidență punctele vulnerabile ale celorlalți decât să explice ce ar face ei sau cum ar face ei. Nu vreți să știți cât de ciudat pare din Marea Britanie când te uiți la materialele alea (articolele din presă, informațiile postate pe rețelele sociale – n.r.). Este o comedie ieftină! E ca un stand-up într-un bar ieftin! Vă spun sincer!
Aici, candidații sunt educați nu să lovească în ceilalți, ci să discute despre planul lor și ideile lor, despre ce pot aduce ei bun sau ce pot face ei.
Pe români, dacă nu-i stârnești, n-or să iasă (la vot – n.r.), or să spună: «Dă-i încolo! Oricum nu mă mai întorc! Oricum nu se mai poate face nimic. Nu se mai poate schimba nimic!»”, a răspuns Cristian Stîncanu.
Românii nu votează candidatul preferat, ci ca să împiedice victoria altuia
„Într-adevăr și pe bună dreptate, în România se atacă mai degrabă adversarul decât să spui tu cât de bun ești tu și ce poți să faci. La alegerile prezidențiale, românii dau un vot contra. Adică eu nu dau un vot că îmi place persoana, ci ca nu cumva să iasă un alt candidat. Cam așa s-a mers”, a intervenit moderatorul.
„Din păcate, se folosește tehnica aceasta de foarte mulți ani. (…) Clasa politică trebuie cumva schimbată. Este nevoie de oameni profesioniști, măcar cât de cât, sau care să înțeleagă ce înseamnă diplomația la nivel internațional și cât de important este să fim văzuți decent dacă nu super bine”, a spus românul stabilit în Marea Britanie.