Cazul cancerului Regelui Charles al Marii Britanii, apărut la puțin peste un an de la accederea pe tron, a fost subiectul săptămânii în lumea medicală. Astfel, DC Medical a organizat un interviu detaliat cu medicul specialist în urologie cu experiență în chirurgia oncologică urologică, dr. Mihai Dobra.

Cum se descoperă posibilul cancer al Regelui Charles?

„Cum se descoperă acest tip de cancer? Pentru adenom s-a internat probabil să fie supus unei intervenții chirurgicale. E sigură, e ușoară, dar dacă în cazul unui cetățean obișnuit se face doar o ecografie, poate că în acest caz au făcut și alte investigații mai complexe. Poate un RMN?”, a spus Val Vâlcu la DC Medical.

Investigații mai complexe pentru monarh decât în cazul unui simplu pacient

„E foarte posibil. Standardul de investigații presupune câteva lucruri care au rămas în picioare de zeci, sute de ani, adică tușeul rectal. În cazul tușeului rectal poți evalua toată zona respectivă, nu numai peretele rectal și zona posterioară a prostatei. Poți evalua sfincterul, formațiuni tumorale rectale.

Astfel, poate că în cadrul unui tușeu rectal sau poate chiar al unui RMN pentru prostată, așa-numitul RMN multiparametric, a existat o descoperire incidentală imagistică de înaltă performanță a unei alte patologii”, a explicat dr. Mihai Dobra.

Problema reală: doar 15% din tumorile renale sunt simptomatice

„15% din tumorile renale sunt simptomatice, restul covârșitor devin asimptomatice. Numai 15% au această triadă clasică: urinare cu sânge, durere sau masă palpabilă. Sunt descoperiri incidentale în mare parte, în cadrul unei ecografii. Iarăși ne întoarcem la imagistică, că vorbim de tomografie cu substanță de contrast. Dar și de mai puține ori avem RMN-ul cu substanță de contrast”, a adăugat medicul.