Analistul economic Adrian Negrescu a vorbit despre măsurile pe care ar trebui să le ia cât mai repede noul Guvern al României care va fi format după alegerile parlamentare de la final de an.

Un plan clar pentru următorii 3-4 ani

„După alegerile parlamentare, când se va forma noul Guvern, cred că acesta ar trebui să vină cu un plan foarte concret de guvernare pe următorii 3-4 ani care să etapizeze toate aceste decizii de reformă de care avem cu adevărat nevoie. Din punctul meu de vedere, România tinde să o ia pe urmele Greciei din anii 2008-2009 când se construiau stadioane, săli de sport și tot felul de investiții absolut aberante care creau și mai mari datorii.

Cred că planul trebuie să repună măcar deficitul bugetar pe linia de plutire. Ce înseamnă asta? Ar însemna reduceri de costuri în sectorul bugetar. Cheltuielile pe bunuri și servicii ale statului au crescut cu vreo 28% în primele patru luni, cheltuielile salariale la fel. Trebuie să stopăm puțin din cheltuielile acestea complet nesustenabile din punct de vedere economic”, a explicat acesta, la DC News TV, în emisiunea Totul despre bani moderată de Mihai Ciobanu.

Cum va fi stârpită evaziunea fiscală?

„Apoi să vedem exact cum putem rezolva problema încasărilor la buget. Avem cel mai mare nivel de neîncasare de TVA din Uniunea Europeană. Sunt vreo 50 de miliarde de lei în fiecare an pe care nu-i colectăm din TVA. Cu acești bani, nu mai trebuia să mai creștem nicio taxă, aveam bani să construim și spitale și autostrăzi, să facem tot felul de lucruri.

 Dar nu reușim să facem ca interfața asta fiscală să funcționeze. Au introdus E-Factura, dar funcționează cu multe probleme, au amânat termenele de aplicare a sancțiunilor. E un pas înainte, dar gâfâit, care a creat mai multe probleme decât avantaje”, a conchis analistul economic.