Psihologul Radu Leca a povestit cazul unui pacient care a mers să caute ajutor la biserică pentru dependențele sale, însă a fost respins cu brutalitate din cauza lipsei de înțelegere pentru acest fenomen.

Strigătul de ajutor poate fi interpretat greșit

„Este de punctat un lucru foarte important. Strigătul de ajutor al unui toxicoman poate fi interpretat greșit de cei din jur. Voi spune povestea unui om care mi-a spus: «Mergeam în biserică pentru a le cere ajutorul celor din jur, iar toți cei din jurul meu dădeau cu mine de pământ, mă băteau și mă dădeau afară»”, a explicat psihologul Radu Leca, în timpul emisiunii sale de la DC News TV.

Ce se întâmplă cu centrele ANA

„Din punctul nostru de vedere avem de-a face cu un strigăt de ajutor din timpul consumului. Puțini dintre toxicomani se îndreaptă către biserică, numai că oamenii nu au educația necesară să-l ajute. La nivel teritorial există undeva la 45 de centre ale Agenției Naționale Antidrog care oferă sprijin, consiliere, psihoterapie.

Acești oameni se pot îndrepta către această agenție cu aceste sedii, dar din punctul meu de vedere impactul este nul. La un moment dat, un fost ministru al Justiției a spus că dânsul nu crede că drogurile inundă străzile Bucureștiului”, a adăugat acesta.