Lupta cu dependența este un proces complex și adesea îndelungat, care implică nu doar persoana afectată, dar și pe cei din jurul său. Psihologul Radu Leca aduce în discuție dinamica relațiilor în cadrul unei familii unde dependența este prezentă, în cadrul emisiunii Ultrapsihologie de la DC News TV.

Impactul asupra individului

„În cazul în care un toxicoman încearcă să se lase și reușește, acesta se confruntă cu o perioadă de nerecunoaștere de sine și de neînțelegere a propriei funcționalități pe o durată de timp. Dorința de a deveni o persoană conștientă este adesea umbrită de consumul partenerului, care poate constitui un obstacol în calea recuperării”, a explicat psihologul Radu Leca.

Efectele asupra familiei

„Pe termen lung, chiar dacă toxicomanul poate avea succes în lupta cu dependența pentru o perioadă scurtă, consumul se poate întoarce, afectând ambii parteneri. Atmosfera din interiorul familiei devine tensionată și negativă. Copilul, dacă există, este cel mai vulnerabil, confruntându-se cu probleme psihoemoționale și organice multiple.” a conchis acesta.