Ioana Șandru, doctor în psihologie și lector universitar, a abordat subiectul bullying la DC Edu, emisiune transmisă săptămânal la DC News TV, luni, de la ora 09:00.
Cât de intens este trăit fenomenul de elevii români
„O întrebare retorică în sine: Există bullying în școala românească, din experiența dvs.?”, a întrebat prof. univ. dr. Sorin Ivan.
„Da, sigur că da. Este un fenomen care ne caracterizează. Suntem în această formă de violență care se reflectă asupra copilului și care aduce – în clasă, pe coridor, în curtea școlii, în vestiare, în drumul către școală – acele atitudini nepotrivite ale unora care vor să fie vedetă, care vor să umilească”, a explicat Ioana Șandru.
Cauzele din spatele bullying-ului
„Care ar fi cauzele bullying-ului?”, a mai întrebat prof. Ivan.
„Cel care se consideră agresor nu are o stimă de sine prea bună și, prin atitudinile acestea agresive, de abuz, vrea să iasă în evidență, să braveze, să pară macho. E și un mod de compensare. Sunt și alte abordări care spun că se învață, a imitat pe cineva din familie, din mediul care trăiește, prin care se impune astfel”, a adăugat Șandru.
Băieți vs. fete. Cine rănește mai tare?
„În aceeași măsură și fetele fac bullying. Băieții sunt considerați mai predominanți în bullying-ul fizic, în timp ce fetele au un procent mai mare de bullying social, de izolare, de excludere a unor altor fete din grupul lor.
Atenție, doar pentru că nu au o rochie sau o haină de firmă aleasă de un lider sau au un alt comportament: poate mai lent, poate mai neascultător față de cel care se consideră lider”, a mai spus doctorul în psihologie.