Comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, luxemburghezul Nicolas Schmit, a vorbit în exclusivitate la DC News TV despre distribuirea fondurilor de coeziune ale Uniunii Europene, criza prețurilor care afectează calitatea traiului în Europa, dar și despre aderarea completă a României la Spațiul Schengen.
Există riscul pierderii banilor europeni?
„Se spune că România va trece de plafonul de 75% din PIB-ul mediu european. Se vor îndrepta banii europeni către Balcanii de Vest?”, a întrebat jurnalistul Val Vâlcu.
„Nu, cred că asta nu se va întâmpla. Trebuie să continuăm să susținem țări precum România și cu banii de coeziune. Trebuie să fie o reducție graduală. Cu cât devine mai bogată o țară, poate că va primi mai puțini bani, dar România încă nu e încă acolo.
Așa că frica de acum cum că am lua toți banii de coeziune și i-am at către Balcanii de Vest sau mâine, poimâine Ucrainei, acest lucru nu se află pe agendă în acest moment”, a răspuns Schmit.
„Știm că costul traiului crește, iar în România acest cost explodează”, a adăugat Vâlcu.
Companiile profită de crize și cresc prețurile
„Da, așa este peste tot în Europa. Acum inflația scade, chiar și în România, chiar dacă mai încet din diferite motive, dar este un subiect foarte important. Trebuie să ne uităm de ce sunt încă prețurile mari și, așa cum am spus, o parte a problemei a fost prețul energiei, dar a scăzut.
Acum scade într-un ritm mai încet, însă avem și sectoare care au crescut prețurile. Trebuie să ne uităm și dacă avem competiție loială pe piață sau nu. Dacă nu, dacă aceste companii profită de poziția lor dominantă și cresc prețurile, atunci trebuie să luăm măsuri împotriva acestor companii”, a adăugat luxemburghezul.
Problema Schengen, aproape tranșată
„Ce putem spune despre instituțiile europene precum Parlamentul European, Comisia Europeană? Toată lumea spune că România trebuie să fie în Schengen, dar nu este”, a mai întrebat jurnalistul.
„Nu, acum s-a obținut primul pas. România este parțial în Schengen, pe plan maritim și aerian. Granițele terestre nu sunt încă deschise pentru că o singură țară se opune, ceea ce arată, că tot vine vorba, că această unanimitate nu funcționează în Europa. Nu poți să mergi înainte cu unanimitatea. Nu este justificat pentru că România a făcut multe pentru a-și securiza frontiera.
O să militez puternic pentru ridicarea acestei ultime bariere din drumul integrării complete a României în Spațiul Schengen”, a conchis Schmit.