Seniorii României așteaptă o majorare a pensiilor în toamnă, însă situația ar putea fi mai complicată de-atât susține economistul Adrian Negrescu la DC News TV.

O problemă reală

„Guvernul a promis în septembrie o nouă majorare a pensiilor, după recalculare. Se spunea că anumite pensii vor crește cu 80%, poate chiar mai mult. Ne mai permitem încă o majorare în 2024, în tot acest context?”, a întrebat realizatorul emisiunii Totul despre bani, Mihai Ciobanu.

„Va fi o reală problemă în a asigura banii pentru creșterea pensiilor de la 1 septembrie. Dar atenție, acolo politicienii ne spun că toate pensiile vor fi recalculate. Ei bine, această recalculare nu înseamnă că pensiile vor crește. Inclusiv ministrul Muncii spunea ieri într-un interviu că necesarul de finanțare pentru recalcularea pensiilor începând cu 1 septembrie e de vreo 10 miliarde de lei, nu de 30 miliarde lei.

Astfel că e probabil ca marea majoritate a pensiilor să rămână la actualul nivel, iar indexarea să fie una minimă de la 1 ianuarie. În rest, probabil multe dintre pensii vor rămâne la același nivel”, a explicat Adrian Negrescu.

Recalcularea, pregătire pentru decreței

„E o lege mai mult menită să ne țină cât mai mult la serviciu, fiindcă asta își propune legea pensiilor: să le ofere mai multe puncte de pensie celor care stau mai mult la serviciu. De ce? Pentru că ne îndreptăm spre bomba socială: ieșirea la pensie a decrețeilor, 1,6 milioane de oameni care vor ieși la pensie în următorii 10 ani.

Statul încearcă să ne țină cât mai mult la serviciu pentru a aplana practic această bombă. Ar trebui să avem 1,6 milioane de angajați noi în economie, dar noi abia reușim să creăm 10.000-20.000 de locuri de muncă pe an în economie, așa că avem o problemă socială. Legea încearcă să tempereze efectul acestei ieșiri la pensie masive de personal, dar și să rezolve niște inechități în sistem”, a adăugat analistul economic.