În cadrul emisiunii DC Anima, conf. dr. Gheorghe Valentin Goran din cadrul USAMV București a adus în discuție problema intoxicării animalelor de companie prin ingerarea unor plante dăunătoare.

Unele dintre aceste plante pot fi periculoase inclusiv pentru copiii mici. Multe dintre acestea se găsesc ușor în această perioadă în casele oamenilor și pot fi nocive pentru prietenii noștri patrupezi și pentru cei mici.

„Unele sunt mai toxice decât celelalte, deci ar trebui ținute cât mai departe de animale. Așa cum am mai spus, pot să se intoxice, mai ales pisicile, dar și câinii, cu astfel de plante decorative din perioada asta de iarnă.

Crăciunița, care este soră de departe cu laptele cucului, adică și la aceasta și la laptele cucului, dacă îl rupi, o să curgă un late alb, care este iritant și de obicei produce efecte digestive, nu foarte severe, dar depinde de cantitate.

Apoi, vâscul conține o serie de substanțe foarte toxice și de aceea ar trebui să fie cât mai bine pus mai sus și acolo unde niciunul animal nu ajunge.

Citește și: „Alimentele pentru noi nu sunt bune pentru ei”. Ce trebuie să știe deținătorii de câini și pisici despre fructe și legume

Despre brad n-aș zice neapărat că ar putea să producă efecte așa de grave. Conține niște rășini, dacă ar fi să le consume, ar putea apărea ceva iritații la nivelul cavității bucale și pe tubul digestiv, vomă sau diaree. Există în perioada aceasta o plantă ornamentală care se numește popular Spânz, care este foarte toxică. Se comercializează sub denumirea de Trandafirul de iarnă. Are o floare foarte frumoasă, albă, frunzele de asemenea, însă doar o singură frunză ar putea să determine intoxicații mortale la animale de companie, dar și la copii. Atât este de toxic pentru că are substanțe care determină efecte digestive, efecte cardiace și efecte neurologice. Împreună pot să producă un complex de semne care pot să ducă chiar la moarte” spune conf. dr. Gheorghe Valentin Goran.

Cum recunoaștem o intoxicație la animalele de companie?

Doctorul a vorbit de asemenea despre cum putem identifica intoxicațiile la animale. Care sunt semnele care ne spun că animalele au mâncat ceva ce nu trebuie, astfel încât să prevenim aceste incidente.

„Se spune că organismul nu are capacitatea să exprime pentru fiecare tip de boală un semn caracteristic. Însă, așa cum ne cunoaștem pe noi, ne cunoaștem și animăluțele. Când vedem că ceva este atipic, ceva care e diferit, atunci trebuie să ne punem un semn de întrebare. Ce ar trebui să vedem? Ar trebui să vedem că e mai apatic, sau ar trebui să vedem că salivează mai mult, sau ar trebui să vedem că vomită sau că are diaree. Deja avem semne mai grave. Sau ar putea să apară tremurături, sau ar putea să apară chiar crize convulsive. Astea în situații diferite, în funcție de substanță” a mai spus acesta.

Emisiunea completă: Top 10 lucruri toxice pentru câini și pisici | Conf. dr. Gheorghe Valentin Goran