Câinii și pisicile au necesitățile lor nutritive și alimentare. Cu toate acestea, unii deținători de câini și pisici le dau de mâncare pe care o mănâncă chiar ei patrupezilor. Unele dintre aceste mâncăruri nu le fac bine.
Conf. dr. Gheorghe Valentin Goran a fost prezent la emisiunea DC Anima de pe DCNewstTV unde a vorbit despre cum ferim animalele de intoxicații sau în cele mai rele cazuri, de otrăviri.
„Alimentele pentru noi nu sunt bune pentru ei. Dacă există hrană pentru animale, aceea trebuie să fie folosită pentru ele și nu să folosim ceea ce mâncăm noi să mănânce și ele. Poate că în anumite situații, când se impune un anumit regim, n-ar fi o problemă.
Trebuie să fim atenți să îndepărtăm apa de fierbere de la carne pentru că este alergenic. De asemenea, să nu folosim altfel de cereale decât orezul. Să folosim legume din categoria rădăcinoase, dar asta pentru o perioadă scurtă, așa cum ne indică medicul. Altfel, ele ar trebui să mănânce alimentele destinate lor și care sunt realizate în așa fel încât să fie dozate cât le trebuie”.
Alimentele dulci
Doctorul veterinar a vorbit și despre unele dulciuri care sunt nocive pentru animalele de companie.
„Ciocolata e toxică pentru câini și foarte toxică pentru pisică. Însă pisica este mai selectivă în ceea ce înseamnă alimentația și va fi greu să consume voluntar ciocolată. Însă câinele ar mânca orice. Se poate produce intoxicația nu numai cu ciocolată, care conține aproximativ aceeași substanță pe care o găsim și în cafea. Poate să consume și cafea și sunt raportate cazuri de intoxicație cu ciocolată și cafea din categoria aceasta a substanțelor excitante.
De asemenea, stafidele sau strugurii și în forma uscată și în forma proaspătă, pot fi periculoși. Chiar dacă ai putea spune că sunt struguri și sunt fructe, există încă multe necunoscute. Unii câini pot să mănânce câteva boabe și să se intoxice, iar alții să mănânce 1 kg și să nu se intoxice. Depinde probabil de pachetul genetic. Așa cum se știe, de exemplu, câinii din rasele Collie sunt foarte sensibili la o substanță numită ivermectină. Este cunoscută de toți, aproape toți, pentru că au un deficit genetic la nivelul uneia dintre genele care ar trebui să producă enzima ce metabolizează această substanță și nu o au”.
Crinii și cepșoara, un pericol pentru pisici
Gheorghe Valentin Goran a mai spus și că un pericol latent îl reprezintă plantele ornamentale din casă pe care câinii și pisicile le pot mânca. Apa de la aceste plante poate fi la fel de toxică, subliniază specialistul.
„Ce ar fi însă foarte frecvent în casă, florile din grupul crinilor. Și pot fi crini de grădină și cei care sunt comercializați ca flori tăiate. Sunt foarte atrași probabil de miros și au fost raportate cazuri de intoxicație prin consumul frunzelor sau al petalelor. De asemenea, și apa în care stau aceste flori o perioadă ar putea să fie toxică. E foarte interesant că la câine nu s-a putut reproduce experimental intoxicația cu crini, așa cum nu s-a putut reproduce experimental intoxicația cu stafide. Însă, la pisici, am văzut într-adevăr dorința aceasta de a mânca frunze.
Apropo de asta, se leagă de un caz pe care l-am avut în facultate: intoxicație cu ceapă la pisică. Dar nu orice fel de ceapă, ci aceea micuță. Nu ceapa de apă, ceapa care seamănă cu iarba aceea folosită ca ornament, ca ceapa verde, dar foarte micuță, cepșoara. Proprietarii au considerat că pisica are nevoie de ceva verde și, în loc să ia iarba sau să pună la încolțit grâu, care ar fi foarte bun, i-au dat această cepșoară, care determină la câine și la pisică o anemie severă prin distrugerea globulelor roșii sanguine. Pisica a trebuit să fie eutanasiată pentru că anemia nu s-a mai putut restabili sub nicio formă” a conchis doctorul.
Întreaga emisiune: Top 10 lucruri toxice pentru câini și pisici | Conf. dr. Gheorghe Valentin Goran