Secretarul de stat Bogdan Despescu a vorbit despre intrarea completă a României în Spațiul Schengen la emisiunea Culisele Justiției de la DC News TV.

Când intrăm cu drepturi depline în Schengen?

„Când credeți că intrăm cu totul în Schengen?”, a întrebat jurnalista Laura Duță.

„E o luptă continuă din toate punctele de vedere. Haideți să vedem rezultatul negocierilor. E o zonă care nu ține de structura de ordină publică și m-aș abține să comentez pentru că sunt discuții politice”, a răspuns Bogdan Despescu.

Aportul României în oprirea fenomenului migrației

„Nu vă întreb de politic sau diplomație. Știți că a fost o discuție cu valurile de migranți care vin prin România și ajung în Europa. Vă pot întreba totuși dacă la frontierele României ne-am făcut treaba”, a adăugat Duță.

„Cu siguranță noi ne-am făcut treaba. Ca să dezvolt puțin, pot să prezint și date statistice. Suntem într-un trend descrescător vizavi de numărul de migranți care au trecut prin România. De altfel și depistările în statele respective, inclusiv Austria, nu arată îngrijorător. Dacă la momentul 2022 se vorbea de 100.000 de cetățeni depistați în Austria, din România erau 1.700 dacă nu mă înșel. Un procent foarte mic.

Până la urma urmei ce reprezintă acest mod de ridicare a controalelor la frontieră? Înseamnă o circulație liberă. Dar dacă cineva care nu are dreptul circulă în alt stat, există instituția de a reveni în statul de unde a plecat. Există acordul Dublin prin care noi suntem obligați să preluăm pe toți cei care au ajuns în Austria. Ne-am îndeplinit această obligație. Ne-am asumat aceste acorduri și le vom respecta”, a adăugat chestorul.

Granițele au fost pregătite când 8 milioane de ucraineni au intrat în România

„Suntem pregătiți în a gestiona în continuare problematica de securitate pe zona de Est a Spațiului Schengen și cred că ne-am făcut și treaba din punct de vedere al perioadei de doi ani și puțin după acțiunea militară din Ucraina. Am gestionat aproape 8 milioane de cetățeni ucraineni care au intrat în România. Sunt peste 150.000 de cetățeni care au protecție temporară. Deci avem resurse alocate în această zonă și n-am înregistrat incidente”, a conchis secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne.