Expertul în educație financiară, Adrian Negrescu a vorbit in cadrul conferinţei “Quo Vadis 2024” difuzată pe DC News TV, despre diferența atât de mentalitate cât și de context social, între generțiile de după 1989 și cele dinainte. El a subliniat importanța adaptării la noile realități și a căutării de oportunități pentru a nu trăi în sărăcie.
Idei înrădăcinate în mintea mai multor generații
“Este vorba de toate generațiile de după 1989, pentru că, din păcate, noi ceilalți am fost crescuți, am fost educați într-un mod cel puțin primar din punct de vedere al perspectivei de viață, să spunem așa. Gândiți-vă că nouă ni s-au spus de către părinți, ni s-a spus de către bunici și ni s-a spus de către școală că cel mai bine te duci la școală, termini o școală, te duci la facultate, termini o facultate sau poate nu termini facultatea respectivă, îți găsești un loc de muncă și aștepți să ajungi la pensie. Cam ăsta era profilul vieții unui român, din perspectiva modului în care tratam practic modul în care ne descurcăm financiar, să avem un serviciu stabil, asta era în primul rând și să mergem să ne gândim că vom ieși la pensie.” a explicat Adrian Negrescu.
Schimbările din societate și economie
“E iată că lucrurile s-au schimbat, societatea s-a schimbat, economia s-a schimbat și acum, în momentul de față, fără să ai un al 2-lea job, fără să ai încă o calificare, fără să îți cauți oportunități, e posibil, din păcate, să trăiești într-o sărăcie lucie. Și se întâmplă acest lucru în România.” a continuat el.
Adrian Negrescu a menționat că România se confruntă cu o rată mare a sărăciei, cu un nivel scăzut al salariului mediu și cu o lipsă de investiții în educație și infrastructură.