În cadrul interviului realizat de Bogdan Bolojan la “Diaspora în Direct” pe DC News TV, cu invitata Nicoleta Gherasimoae, o româncă stabilită în Germania, aceasta dezvăluie realitatea costurilor de viață în această țară și cât de greu este să economisești bani pentru a-ți îndeplini visurile.

Cheltuielile lunare în Germania

“Bănuiesc că ați făcut vreodată un calcul așa, cam cât ajunge, nu știu, o lună normală de cheltuieli în Germania? Avem chirie, ați spus, 900 euro. Vin apoi, o altă serie de cheltuieli. Poate telefon, poate internet, poate mâncarea. Cam care ar fi totalul de cheltuieli într-o lună așa, normal în Germania?” a întrebat Bogdan Bolojan.

“Depinde dacă o persoană locuiește singură, știți cum e. Poate mai poate încă să pună 200-300 euro deoparte. Dacă are o chirie, o cameră sau două camere și plătește doar 500 euro chirie. În momentul când o familie locuiește în Germania sau s-a mutat în Germania și sunt cinci membri, cum suntem noi, atunci lucrurile se schimbă. Atunci 3.000 euro se duc ca și cum nu i-ai luat. Deci sunt costurile foarte mari. Plus că oamenii au nevoie de o mașină. Poate nu toți, dar dacă cineva își dorește și mașina este foarte, foarte scump să întreții o mașină. S-a scumpit totul, s-a scumpit carburantul, s-au scumpit asigurările, impozitul pe an.” a explicat Nicoleta Gherasimoae.

Salariul necesar pentru a trăi decent în Germania

“Deci o familie, să spunem, un cuplu cu copiii, cam 3.000 euro se duc banii lunar? și ca să supraviețui, să zicem așa, ar trebui cam cât, să nu știu, să fiți mulțumită, cam care să fie câștigul per persoană, ce salarii să fie aduse în casă?” a subliniat Bogdan Bolojan.

“Deci un salariu de 2500 euro net de persoană ar fi optimal dar, fără să punem deoparte, fără să ne construim o casă în România, pentru că astea sunt deja imposibile.” a explicat românca stabilită în Germania.