Prof. dr. Florin Mihălțan, președintele Societății Române de Pneumologie, a pus cifrele pe masă. Iată câţi români suferă de astm.
„În România, dacă ne uităm la anvergura bolii, avem 1 milion de pacienţi cu astm, avem în jur de 200.000 de exacerbări severe. Din punct de vedere al vârstelor, sigur că nu iartă niciun eşantion. Se ştie, într-o clasă de 30 de copii, 2 sau 3 pot avea astm bronşic.
(n.r. sunt cazuri nediagnosticate?) Are câteva capcane această boală, care pot ascunde un timp afecţiunea în sine. De exemplu, pacientul tuşeşte mai mult de 2 săptămâni. Este o formă care se numeşte astm tusiv. În care există o reacţie la nivel de bronşie, la orice factor extern. Dar de fapt este o mască a unei reduceri a funcţiei respiratorii. Este un exemplu.
Apoi, unde mai scapă această boală nediagnosticată? Este în momentul în care are o perioadă de linişte. Ştim că există un astm sezonier sau intermitent. Între crize, are o stare perfectă normală pacientul. Poate să facă o radiografie, o spirometrie, toate lucrurile par să fie în regulă. Şi atunci practicianul neavizat şi pacientul sunt foarte mulţumiţi de rezultat şi îşi continuă periplul până la următorul moment de exacerbare.
Al treilea aspect când vorbim de o boală care scapă diagnosticului este că răspunsul la terapie este uneori spectaculos. După 2-3 luni, pacientul se simte foarte bine, nu consideră că mai e nevoie nici să reia legătura cu medicul, nici să repete investigaţii care ar deconspira că boala nu e perfect însănătoşită. Şi ea reapare la distanţă, ca şi când nu ar fi fost nimic în antecedente.
Este o boală cronică, care merită atenţie pe toată perioada vieţii”, a declarat Prof. dr. Florin Mihălțan la Academia de Sănătate.