Adrian Papahagi a tras o concluzie dură la Obiectiv EuroAtlantic despre România şi români, după ce a fost întrebat cum priveşte jocul la două capete făcut de ţara noastră în raport cu UE şi SUA.

„Nu ne vulnerabilizează această strategie pe care o avem şi în relaţia cu aliaţii europeni, nu dăm un semnal negativ? Înţeleg foarte bine importanţa parteneriatului strategic cu SUA, mai ales din punct de vedere securitar. Din punct de vedere economic e altă discuţie, SUA sunt abia pe locul 12 ca partener economic şi nu am ştiut noi să atragem investiţii americane, iar aici e vina noastră. Dacă facem însă această schimbare la 180 grade, nu riscăm să ne tăiem într-o sabie cu două tăişuri?”, a întrebat Tudor Curtifan, redactor şef Defense Romania.

„Bineînţeles. De fiecare dată când nu joci principial şi joci cu fundul în două luntrii… Cum am jucat şi în al Doilea Război Mondial. Noi am avut noroc atunci. Dar ba eşti cu unii, ba eşti cu alţii, când important este să fii principial. Dacă noi am ales calea europeană, dacă înţelegem că esenţa securităţii României este ca UE să rămână ca bloc unitar puternic, lucrul ăsta nu trebuie pus sub semnul întrebării, mai ales la nivel guvernamental.

Apoi, fireşte, în ceea ce ne priveşte, noi dorim parteneriatul strategic cu SUA. Eu vă spun sincer, mi se pare că e şi cea mai bună soluţie de finanţare eficientă a apărării României. Nu merg pe ideea că ne apărăm singuri, că nu avem cu ce. Am văzut cum sunt jumătate dintre generalii noştri. Jumătate din banii pentru înarmare sunt deturnaţi şi se fac vile. Ăsta e spiritul românesc, nu poţi să îi scoţi românului corupţia din sânge. Poate peste 500 de ani o să aibă românul patriotism aristocratic înaintea hămeselii ţărăneşti. Dar asta este, suntem o naţie de ţărani hămesiţi, care când ajung la bani îşi trag imediat vile, Mercedesuri şi genţi. Asta ştiu ei.

În Franţa şi în Germania, şi în Anglia, unde aristocraţia a asigurat armata sute de ani, oamenii priveau siguranţa pe distanţe de milenii. Dar când vine un ţărănoi hămesit la putere, primul lucru pe care îl face este să nu mai fie hămesit, el şi apropiaţii lui, pentru o generaţie. Poate lucrurile ăstea sunt crude, dar la un moment dat trebuie spuse”, a declarat Adrian Papahagi.