Președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță a făcut o analiză a pieței europene de gaze în cadrul emisiunii „Totul despre bani”, difuzată pe DCNewsTV.

Acesta spune, pe scurt, că deși au fost mai multe răsturnări de situații în această piață de-a lungul ultimilor ani, lucrurile sunt destul de stabile în prezent iar Europa este pregătită din acest punct de vedere.

„Prognoza asta legată de evoluția pozitivă a prețului gazului natural lichefiat este direct legată de disponibilizarea unor cantități pe care China le cerea în ultima vreme ca urmare a importurilor de gaze din Rusia sau din alte zone.

Deci, cumva, vor rămâne niște gaze, va exista această supraofertă. Ce spun, cel puțin, astea arată prognozele în momentul de față. În același timp, ea vine cumva complementară la ceea ce înseamnă acoperirea unei părți din energia necesară în Europa și nu doar în Europa din energie regenerabilă.

Nu discutăm neapărat de o scădere a cererii de gaze pe Europa, dar discutăm de lipsa creșterii cererii de gaze pe Europa. Într-o prognoză pe care am făcut-o până în anul 2030 se vede foarte bine cum, începând cu 2010, în Europa, practic, tot ce însemna la nivelul balanței de energie primară a Europei, tot ce a însemnat creșterea consumului a fost acoperit din alte surse de energie, cum ar fi energia fotovoltaică, geotermală iar gazul natural a rămas cumva constant, și asta este perspectiva și în anii următori.

Dar asta cumva trebuie să se mențină în anii următori, pentru că dacă ne uităm, de fapt, cererea de energie în Europa în ultimii ani a crescut. Cu toate măsurile de eficiență, doar că creșterea a fost puternic acoperită de energia regenerabilă, și atunci nu a fost o presiune foarte mare pe gaz. Mă rog, mai puțin strict criza și cu opririle care au fost atunci, cum ar fi Nord Stream 1, parte legată de gazele care veneau către Polonia, dar în afară de aceste opriri arbitrare, să spunem, ale fluxurilor de gaze, creșterea necesară de energie a fost realizată în Europa pe baza altor surse”.

Citește și: Cum ar trebui să abordeze România oprirea folosirii gazelor pentru încălzirea locuințelor. Dumitru Chisăliță (AEI): „Vrem o derogare!”