Ce au în comun o ghirlandă de lumini, un smartphone şi o epilare cu laser? Toate funcţionează pe baza principiilor fizicii cuantice, o disciplină revoluţionară care îşi va celebra centenarul în 2025, informează duminică AFP.

Marţi şi miercuri, la Paris, UNESCO va inaugura „Anul internaţional al ştiinţelor şi tehnologiilor cuantice” (AISQ), un eveniment ce va include o expoziţie deschisă pentru public şi conferinţe la care vor participa lideri politici şi instituţionali, actori economici şi oameni de ştiinţă, inclusiv patru laureaţi ai premiului Nobel (francezii Serge Haroche şi Alain Aspect, franco-suedeza Anne L’Huillier şi americanul William Phillips).

Pe parcursul întregului an 2025, o sută de evenimente vor fi organizate în lume, de la Washington la Harare şi până pe insula germană Helgoland, unde fizicianul Werner Heisenberg, care s-a refugiat acolo în 1925 din cauza unei rinite alergice, a pus la punct ecuaţiile fondatoare ale acestei discipline.

Născută la începutul secolului al XX-lea din constatarea că fizica clasică nu putea să explice fenomenele care se manifestă la scară infinitezimală, fizica cuantică a revoluţionat viziunea oamenilor asupra lumii.

„De la fizică şi chimie la biologie şi ştiinţele informaţiei, cercetarea cuantică se află la originea descoperirilor care modelează înţelegerea noastră asupra Universului – de la cele mai mici elemente constituente ale materiei şi până la vasta structură a cosmosului”, a transmis UNESCO într-un comunicat.

Particulele (electroni, fotoni, neutroni şi alţi quarci) au comportamente care sfidează logica noastră, întrucât sunt pur şi simplu de neconceput în lumea pe care o vedem la scara noastră.

În universul infinitezimal, o particulă poate să se afle simultan în mai multe locuri, să treacă prin ziduri, să comunice instantaneu cu o alta.

Totuşi, este imposibil să ne imaginăm viaţa de zi cu zi fără tehnologiile născute din aceste descoperiri: fără ele, nu ar exista circuitele integrate din centrul computerelor şi telefoanelor noastre, nu ar exista LED-uri, nici GPS, nici panouri solare.

„Revoluţie în curs de desfăşurare”

„În ultimii ani, am învăţat nu numai cum să gestionăm proprietăţile la scară cuantică, ci şi cum să le controlăm”, a declarat Sofia Vallecorsa, coordonatoarea Iniţiativei tehnologice cuantice din cadrul CERN (Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară), într-un comunicat de presă despre anul internaţional dedicat centenarului fizicii cuantice.

Această „revoluţie este în curs de desfăşurare” şi promite noi descoperiri în medicină, securitate şi lupta împotriva schimbărilor climatice, graţie unor senzori ultrasensibili, comunicaţiilor inviolabile şi computerelor cuantice cu capacităţi de calcul fenomenale.

Proclamat în iunie 2024 de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, acest an internaţional îşi propune „să celebreze contribuţiile ştiinţei cuantice” la progresul tehnologic, „să sensibilizeze lumea cu privire la importanţa acesteia pentru dezvoltarea durabilă”, „să consolideze cooperarea ştiinţifică” şi „să se asigure că toate naţiunile au acces la educaţie şi la oportunităţi conexe”.

Datorită acestui an internaţional, „vom aduce educaţia şi cercetarea din domeniul ştiinţei şi tehnologiei cuantice către tinerii din Africa şi din ţările în curs de dezvoltare din întreaga lume, în speranţa de a inspira următoarea generaţie de oameni de ştiinţă”, a declarat Riche-Mike Wellington, reprezentantul ghanez al AISQ, a cărui ţară a depus proiectul de rezoluţie la ONU.

Acest ultim punct reprezintă o miză majoră. Într-un raport publicat în 2023 privind impactul tehnologiilor cuantice, USAID (Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională) şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la adâncirea „decalajului digital global” dintre marile puteri şi companiile private cu capacităţi masive de investiţii, pe de-o parte, şi ţările în curs de dezvoltare, pe de altă parte.

„Informatica cuantică ar putea crea o dinamică în care cei bogaţi devin şi mai bogaţi, aşa cum puţine tehnologii au făcut-o până acum”, a avertizat Agenţia americană pentru Dezvoltare Internaţională.