Conf. prof. dr. Corneliu Toader, neurochirurg la Institutul Național de Neurologie și Boli Neurovasculare, a fost invitat la Academia de Sănătate de la DC Medical și DC News, unde a vorbit despre patologia vasculară cerebrală, subliniind că factorii genetici joacă un rol foarte important în dezvoltarea afecțiunilor cerebrale.
Totuși, neurochirurgul a explicat, alături de jurnalistul Val Vâlcu și de acad. prof. dr. Irinel Popescu, faptul că există destule situații în care bolile pot fi prevenite prin măsuri adecvate.
„Patologia vasculară cerebrală este un capitol extrem de important. Multe dintre bolile acestea le avem cu o transmisie sau cu un determinism oarecum genetic, deci aș putea spune că nu le putem evita. Însă sunt destul de multe situații în care lucrurile pot fi evitate.
Este extrem de important, pentru că noi avem, în România, o instituție profilată pe această patologie, pentru că, din fericire, patologia vasculară cerebrală are un debut brutal, dar și dacă se iau toate măsurile terapeutice sau se previne dinainte un accident vascular – fie el hemoragic, fie el ischemic – bolnavul are o șansă de supraviețuire foarte bună și fără deficite.
În afară de cauzele genetice, de determinismul genetic – unde putem include anevrismele cerebrale, malformațiile vasculare cerebrale, și când spun acest lucru mă refer la o multitudine de situații în care omul se naște, practic, cu niște vase anormal constituite, care chiar dacă nu dau simptomatologie, sunt ușor friabile, iar pe măsură ce îmbătrânim, apare ateroscleroza. Și atunci lucrurile pot să determine ruperea acestor malformații, cu sângerări care pot fi, uneori, considerabile, care pot chiar să coste viața bolnavului într-un interval foarte scurt de timp, într-un anumit procent de cazuri.”, a spus dr. Corneliu Toader.
Hipertensiunea arterială, un factor major de risc pentru afecțiunile vasculare cerebrale
Hipertensiunea arterială, mai spune neurochirurgul Corneliu Toader, reprezintă unul dintre principalii factori de risc pentru afecțiunile vasculare cerebrale. Cu toate acestea, datorită tratamentelor moderne, aceasta poate fi gestionată eficient, diminuând riscurile asociate.
„Pe de altă parte, hipertensiunea arterială este unul dintre factorii de risc și ea trebuie combătută. Și astăzi avem un arsenal terapeutic care ne permite să controlăm tensiunea arterială. Mai există o altă problemă, și anume patologia ischemică cerebrală.
Ea este mai degrabă neurologică, să spunem, dar astăzi, din ce în ce mai mult, anumite tehnici terapeutice endovasculare tind să înlocuiască tratamentele neurologice clasice și să recalibreze, ca să spun așa, vasele cerebrale, și să prevină accidentul vascular ischemic, care, în condițiile în care afectează un vas important, cum ar fi carotina internă sau cerebrala medie, poate duce, de cele mai multe ori, la decesul bolnavului, dacă nu s-a intervenit cum trebuie.
Pe de altă parte, se pot face și anumite intervenții chirurgicale in extremis, cum ar fi craniectomia decompresivă, care nu e o tehnică complicată și care poate să salveze bolnavul.”, a mai spus el.
„Este extrem de important să avem în vedere două lucruri: să salvăm bolnavul, dar să salvăm, dacă se poate, cu deficite neurologice minime sau deloc. Pentru că invalidarea neurologică este extrem de delicată și foarte greu de recuperat. Recuperarea, într-adevăr, întreține forța musculară, tonifică musculatura pe un hemicorp, dar nu pune neuroni la loc. Sperăm ca, în viitor, știința să ne dea și această posibilitate…”