Valeriu Barbu, fondatorul Cenaclului Românesc de la Roma, a fost invitatul scriitorului Flaviu Predescu la emisiunea “Tradiții românești în diaspora” de pe DC News TV.
Barbu a discutat despre semnificația tradițiilor pentru românii din diaspora și despre modul în care acestea se păstrează și se transformă în afara granițelor țării.
Tradiția ca mod de viață
Pentru Valeriu Barbu, tradiția nu se rezumă doar la sărbători, ci este o parte integrantă a vieții de zi cu zi.
“Pentru noi, tradiția înseamnă acasă, cel puțin când vorbim de sărbători și nu știu de ce ar trebui să vorbim doar de sărbători. Când vorbim de tradiție înseamnă zi de zi, înseamnă mod de a te comporta acasă, pe stradă, ține de cum te îmbraci, cum să petreci fiecare zi”, explică el.
Tradițiile se reflectă în comportamentul cotidian, în modul de a trăi și de a interacționa cu ceilalți.
Mândria de a fi român
Barbu subliniază importanța mândriei de a fi român, dar consideră că aceasta trebuie să fie justificată prin acțiuni și valori.
“Și ceea ce avem noi românii definitoriu, identitar, este o chestie care ne dezavantajează pe de o parte, mândria aia de a fi român. Ea trebuie să fie justificată cumva atunci când o ai. E frumos să fii mândru, să fii român, dar să îți justifici valorile românești, să te înscrii în ele, să le respecți, să fii acolo”.
Această mândrie nu ar trebui să fie doar o etichetă, ci ar trebui să fie susținută prin respectarea și promovarea valorilor românești.
România în suflet și în lume
Românii din diaspora nu se înstrăinează de rădăcinile lor, ci duc cu ei copilăria și tradițiile românești oriunde s-ar afla.
“Noi am plecat, așa am văzut și la colegii mei, la prietenii mei care sunt aici, am plecat cu copilăria din România în suflet, am plecat cu ea cu totul. Deci nu ne-am înstrăinat de ea. Ea este permanent în inima noastră și e un fel de lărgire a hărții României”, spune Barbu.
Harta României nu mai este doar una geografică, ci una globală, datorită românilor care se află peste tot în lume.