În ultimii ani, fenomenul șantajului online asupra copiilor a luat amploare, punând în pericol siguranța și sănătatea mentală a celor mai vulnerabili membri ai societății. În cadrul emisiunii Culisele Justiției de la DC News TV, comisarul-șef Sorin Stănică din cadrul Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității a oferit câteva sfaturi și recomandări pentru a proteja copiii de această amenințare.
Ce este șantajul online și cum se manifestă
“Ori, pe fondul rușinii și neînțelegerii riscului, copilul are, în general, din păcate, tendința de a răspunde la șantaj, adică de a cădea în capcana întinsă de autor. Spun toți că se va întâmpla doar o dată, îmi dai 100 lei sau mai trimiți doar o poză cu tine. Nu se va întâmpla lucrul ăsta, autorul nu va renunța niciodată, va încerca să obțină mai mult și mai mult și mai mult de obicei.” a explicat Comisarul-șef Sorin Stănică.
Șantajul online este o formă de abuz și exploatare care presupune folosirea internetului pentru a constrânge o persoană să facă ceva împotriva voinței sale, sub amenințarea divulgării unor informații sau imagini compromițătoare. De cele mai multe ori, victimele sunt copii sau adolescenți, care sunt contactați de către persoane necunoscute pe rețelele de socializare, pe platforme de jocuri online sau pe aplicații de mesagerie. Autorii pot pretinde bani, materiale pornografice, date personale sau alte favoruri de la copii, amenințându-i că vor face publice conversațiile sau fotografiile pe care le au cu ei.
Ce impact are șantajul online asupra copiilor
“Din păcate, astfel de copii sunt foarte afectați în plan psihologic de aceste situații. Din păcate ajung să apeleze la adulți de încredere, părinți, poate frate mai mare, poate cineva din proximitate, cadru didactic… destul de târziu. Pentru că nu sunt învățați să comunice cu ei. Nu găsesc acolo încredere și chiar recomandăm.” a explicat Comisarul-șef Sorin Stănică.
Ce pot face copiii și părinții pentru a preveni șantajul online
“Nu răspundeți la astfel de solicitări, copiilor! Treceți peste ceea ce vi se pare la momentul ăla că poate să fie o rușine. Treceți peste faptul că poate credeți că vă pedepsesc părinții pentru că din păcate și ăsta este unul dintre argument pe care îl folosesc copiii. Mi-a fost frică de tata că mă bate… ori de mama. Haideți să ieșim din asta. Părintele este și trebuie să fie cel mai de încredere adult din proximitatea copilului.” a explicat Comisarul-șef Sorin Stănică.