Vor avea românii carne de porc pe masa de Sărbători? Președintele SINDALIMENTA spune că oamenii s-ar putea mulțumi cu porții mai mici de Crăciun

Președintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară – SINDALIMENTA, Dragoș Frumosu, a fost invitat în emisiunea „Totul pentru bani” de la DC News TV, unde a discutat despre deficitul de carne de porc românească pe piață în apropierea sărbătorilor de iarnă. 

80% din carnea de porc de sărbători vine din afara țării

El a explicat că doar 20% din carnea de porc necesară va fi de proveniență locală, găsindu-se mai ales în piețele mici și hale, în timp ce restul va fi acoperit din importuri. 

„Ne apropiem de sărbătorile de iarnă, iar carnea de porc revine în prim-plan pentru toți românii. Vor avea românii carne de porc românească în produsele pe care le vor face atunci, de sărbători?”, a întrebat moderatorul emisiunii. 

„Parțial, da. Dar într-un procent foarte mic. Eu am spus că producem maxim 20% din carnea de porc necesară pentru consum și preparate. O parte din ea se va găsi în centrele mai mici, în halele piețelor; mai mult ca sigur că aici se va găsi acel procent de carne românească, restul va fi carne de import. 

Imaginați-vă că, importând 80%, n-o să vedeți la un retailer carne de porc românească pe raft decât într-o cantitate mică și, poate, numai pe moment ca să atragă clienții, nicidecum sub formă continuă. Dar sunt convins că, pe fondul puterii de cumpărare scăzute, vor scădea și vânzările, și pe fondul creșterii prețurilor, evident, vor scădea și vânzările”, a răspuns Dragoș Frumosu. 

Sărbători mai modeste: prețurile crescute îi fac pe români să reducă porțiile la preparatele tradiționale

Acesta a subliniat că, din cauza prețurilor în creștere și a scăderii puterii de cumpărare, mulți români vor cumpăra cantități mai mici pentru preparatele tradiționale, orientându-se tot mai mult către produse mai accesibile. 

„Omul se va mulțumi cu două fripturi de Crăciun, cu 20 de sarmale, deci cu cel mult un kilogram de carne tocată pentru sarmale și un kilogram sau două pentru cârnați, ca să-și facă pofta și să păstreze tradiția. În rest, se vor îndrepta către produse ceva mai ieftine.

N-ai cum să mai vezi prețurile alea pentru că, o spun cu toată sinceritatea, nu industria este mulțumită cu creșterea prețurilor; industria alimentară are un profit de un maxim 4-5%. Cine are câștigul ăsta este mulțumit. 

Discutăm despre comerciant, discutăm despre jocul prețurilor pentru alimentele românești și de import, ce vă spuneam mai devreme, și atât timp cât prețul furajelor a crescut, deci hrana animalelor în preț a crescut, e clar că vor fi repercusiuni asupra costului final”, a explicat președintele SINDALIMENTA la DC News TV. 

Continuă explorarea

Greşeala pe care o fac cel mai des profesorii

Prof. univ. dr. Liviu Papadima, de la Universitatea din București, a subliniat greşeala cea mai frecventă pe care o fac profesorii în România.  "Profesorii cred, de cele mai multe ori, că cei...
18 noi 2025, 08:49

Antibiotice în mâncare. Cum ne afectează acestea

Alexandru Rafila a tras un semnal de alarmă cu privire la efectele pe care îl au antibioticele prezente în alimentele pe care le consumăm.  „În Asia și în Africa se consumă antibiotice nu...
06 dec 2025, 07:55

Degeaba se fac legi, dacă nu se repară drumurile

Cătălin Codescu, preşedintele Asociaţiei Victimelor Accidentelor de Circulaţie (AVAC), trage un semnal de alarmă cu privire la numărul de accidente din România. Potrivit acestuia, degeaba se...
05 noi 2025, 14:03