Dr. Eduard Dănăilă explică importanța abordării multidisciplinare în tratamentul cancerului, subliniind rolul tumor board-urilor clasice și moleculare în personalizarea terapiei oncologice.
El a evidențiat progresele medicinei genetice și utilizarea inteligenței artificiale pentru identificarea mutațiilor țintă, dar și impactul diagnosticării timpurii, în special în cancerul ovarian, unde controlul ginecologic periodic și testele specifice pot crește șansele de vindecare.
„Da, tumor board-ul clasic, pentru că ați menționat această formulă, este compus din medicul oncolog, medicul radioterapeut, chirurgul, asistentul dietetician, toți oamenii care contribuie la un cerc în jurul pacientului ca să-l ajute.
Dar de 10 ani de zile există și tumor board molecular. Acolo, în instituțiile unde medicina genetică este o componentă importantă în diagnostic, se face acest tumor board molecular, de multe ori ajutați de inteligența artificială.
Pentru că există enorm de multe date care trebuie filtrate, tumor board-ul molecular are în componență un medic genetician, un medic de bioetică, un farmacist-oncolog care știe foarte bine medicamentele și reacțiile, și un reprezentant al studiilor clinice. Este foarte important ca, la sfârșitul acestui tumor board, să detectezi una sau două mutații din sute de mutații disponibile, dar întotdeauna, din astea sute, nu mai pot fi acționate decât una sau două.
Și câteodată, una asta este într-un studiu care se întâmplă de obicei, de exemplu, în America, dar este pentru utilitatea pacientului. Nu e prima oară când pacienții aleg să se deplaseze în funcție de studiu clinic.
Cancerul colorectal, depistat devreme, poate fi vindecat
Da, am un exemplu și un pacient personal care era în stadiul 4 de boală, cu metastaze hepatice. A urmat foarte corect indicațiile de tratament, curele de chimioterapie, iar în momentul de față, fiind în stadiul 4 cu metastaze hepatice, urmează să fie operat de tumoarea care este singurul semn de boală care a rămas.
Cancerul ovarian este foarte dependent de momentul în care a fost diagnosticat. Dacă momentul este tardiv, când apar o mulțime de determinări secundare, bineînțeles că lupta cu boala este mai dificilă, dar apar noi și noi medicamente cu care este posibilă o evoluție îndelungată a bolii.
Pentru a descoperi cancerul ovarian, principalul lucru este un control periodic la ginecolog pentru o femeie și, eventual, o ecografie abdominală și determinarea unor markeri tumorali, unul dintre ei, CA 125, fiind specific”, a explicat Dr. Eduard Dănăilă, medic primar oncologie medicală și medicină internă cu competență în ecografie generală.