Într-o discuție despre haosul din trafic și ambiguitățile marcajelor rutiere din București, jurnalistul Florin Răvdan și expertul în conducere defensivă Titi Aur analizează un caz concret de pe șoseaua Pantelimon, unde o neînțelegere între un camion-școală și un autoturism scoate în evidență lipsa de logică în organizarea intersecțiilor și nevoia urgentă de presemnalizare clară și reguli respectate.
„Sunt 3 benzi pe șoseaua Pantelimon, 3 benzi merg în față, 2 sunt de dreapta și aici tot 2 sunt. Ideea e așa: astăzi, când înregistrăm noi, am văzut o mașină de școală, dar școală pentru profesioniști, un camion.
De pe banda 1, venind pe Pantelimon, care să meargă înainte pe lângă parcare spre ieșirea din oraș, cum ar veni, ținând banda 1. Din partea asta, de pe banda 2, venea o mașină care a vrut să meargă în dreapta. Evident, la un moment dat, cele două s-au intersectat. Cel care venea de aici a claxonat, fiind pe banda 2 și mergând înainte.
Camionul mergea drept, numai că, în momentul în care a claxonat, probabil că șoferul ori s-a speriat, ori ceva, a călcat frâna. Cine e vinovat într-o astfel de situație?”, a întrebat Florin Răvdan.
„Banda superioară are prioritate, indiferent de intersecție”
„Nu putem decât să aplicăm regulamentul. În primul rând, intersecțiile ar trebui gândite în așa fel încât să fie cât mai puține zone de conflict. Zone de conflict însemnând zone în care e neclară treaba. Așa ar trebui să fie gândite. Din păcate, la noi nu sunt neapărat așa gândite.
Nu știu exact să spun dacă în zona aia ar fi putut fi marcată și trasată și mai bine. Următorul capitol, după ce intersecția este gândită bine, este că ar trebui să ne gândim și să fie aplicată presemnalizarea foarte clară. Cu cât e intersecția mai complicată și cu mai multe zone din astea de încercări, cu atât ar trebui să fie presemnalizarea mai bine și preselecția mai bine gândită, în așa fel încât să vadă tot șoferul și mai avizat, și mai puțin avizat, să fie atenționat că, vezi, pentru dreapta trebuie să fie pe dreapta, pentru stânga să fie pe stânga sau ar fi bine să fie pe stânga, pe dreapta.
Următorul punct la care trecem este ce se întâmplă în momentul în care ajungi într-o intersecție, mai ales acum, după ce s-a schimbat regula și în sensul giratoriu, că înainte erau reguli diferite, acum este regulă generală: că ești pe linie dreaptă, că ești în intersecție, că ești în sens giratoriu sau nu, trecerea de pe o bandă pe alta se face cu asigurare, semnalizare, reasigurare și trec pe banda cealaltă dacă, numai dacă, e liberă sau dacă îmi dă voie cel care are prioritate.
Acum, în situația asta, unul din cele două vehicule trecea de pe o bandă pe alta. Când amândouă trec de pe o bandă pe alta, se respectă regula următoare, care spune așa: cei care vin de pe banda superioară au prioritate față de cei de pe banda inferioară. Adică cei care vin de pe banda 2, 3, 4, 5 către banda 1 au prioritate, și în linie dreaptă, și în intersecție. Aceeași regulă se aplică. Adică dacă unul e pe bandă și celălalt vrea să îi treacă peste banda lui, trebuie să aștepte, să-i dea prioritate.
Dacă nu îi dă prioritate, stă acolo. N-are ce face. Dacă toată coloana din șoferi nesimțiți din punctul ăsta de vedere, n-ai ce face, trebuie să stai. Dar când trecerile sunt, să zic, în același timp, unul de pe banda aia, unul de pe banda asta, avem următoarea regulă, cum spuneam: banda superioară are prioritate.
Acum, dacă unul a claxonat și celălalt s-a speriat și ce-a făcut și ce n-a făcut, asta e altă discuție. Nu știu să spun, nici măcar nu știu exact care din ei… Așa, după cum spuneți, camionul trebuia să cedeze, pentru că ăsta venea de pe banda superioară. Dar dacă a intrat pe banda camionului, camionul – nu contează că era de școală, de ce era el – nu era obligat să acorde prioritate.
Doar dacă era trecerea în același timp, adică camionul, de pe banda lui, a intrat pe o bandă superioară și mașina… Camionul rămăsese pe banda lui. Dacă rămânea pe banda lui, atunci… Camionul mergea înainte, iar mașina care a claxonat voia să facă dreapta acolo.
Bun, a claxonat, l-a speriat și i-a dat voie. Asta e. Nu i-a dat voie, că în momentul în care a oprit camionul, deja era trecut de botul mașinii. Atunci nu avea nici motiv să claxoneze. Atunci nu ai voie, sau, în fine, nu trebuie decât să aștepți bunăvoința celui de pe banda care își păstrează banda.”, a răspuns Titi Aur.