Fumul negru s-a ridicat din coșul Capelei Sixtine miercuri seara, semnalând un prim vot inconcludent al cardinalilor închiși în conclav pentru alegerea unui nou papă care să conducă Biserica Romano-Catolică, notează Reuters.

Mii de credincioși s-au adunat în Piața Sfântul Petru, așteptând să vadă fumul ieșind dintr-un coș îngust de pe acoperișul capelei, la finalul unei zile pline de ritual și fast, în care prelații s-au rugat pentru călăuzire divină înainte de votul secret.

Mulțimea a trebuit să fie răbdătoare, deoarece a durat mai mult decât se așteptau pentru ca fumul să apară – mai bine de trei ore de la începutul conclavului. A fost cu o oră mai mult decât la conclavul din 2013, când fumul a fost văzut după primul vot care l-a ales pe regretatul Papa Francisc.

Când un papă este ales, fumul alb va ieși, însă acest lucru nu era de așteptat miercuri – un pontif nu a mai fost ales din prima zi a conclavului în epoca modernă.

Totuși, unii cardinali au declarat în această săptămână că speră să încheie procesul până joi sau vineri, pentru a arăta că Biserica poate rămâne unită după papatul adesea divizant al lui Francisc, care a murit luna trecută, după 12 ani de conducere.

Cei 133 de cardinali electori, toți cu vârsta sub 80 de ani, vor petrece noaptea izolați într-una dintre cele două case de oaspeți ale Vaticanului – unde își pot continua deliberările într-un cadru mai informal, înainte de a reveni în capelă joi dimineață.

După runda unică de vot de miercuri, „prinții Bisericii” cu pălării roșii vor susține două tururi de vot dimineața și două după-amiaza, continuând astfel în zilele următoare până când un candidat va obține majoritatea de cel puțin două treimi – adică 89 de cardinali, în acest caz.

Singura lor comunicare cu lumea exterioară va fi fumul de la coș, rezultat din arderea buletinelor de vot amestecate cu substanțe chimice speciale – fum negru dacă sesiunea de vot se încheie fără rezultat, fum alb când un papă este ales.

Conclavurile papale moderne sunt, de obicei, scurte. Cel din 2013 a durat doar două zile, la fel ca cel din 2005, când a fost ales predecesorul lui Francisc, Benedict al XVI-lea.

În ultimele zile, cardinalii au oferit evaluări diferite privind ceea ce caută la viitorul pontif care va conduce Biserica, ce numără 1,4 miliarde de membri.

În timp ce unii au cerut continuitate cu viziunea lui Francisc pentru mai multă deschidere și reformă, alții au spus că doresc o întoarcere la tradițiile vechi. Mulți au indicat că își doresc un pontificat mai previzibil și mai echilibrat.