Alin Bucur atrage atenția asupra blocajelor birocratice din jurul investiției de la Caelia, deși proiectul beneficiază de toate avizele legale și respectă normele de mediu. El susține că, în ciuda conformității cu legislația, funcționarea complexului a fost stopată fără explicații clare, sugerând existența unor interese obscure în spatele acestei situații.
„Ce se întâmplă la Caelia? Am observat cu toții că această investiție deranjează. Ce e curios pentru mine? E curios că, înainte să mă apuc de această investiție, am prezentat proiectul autorităților și Apelor Române și Primăriei Constanța. Toată lumea a spus că este un proiect wow. Constanța și Mamaia au nevoie de acest proiect. Și, având toate aprobările, autorizația de construcție, am demarat construcția acestor piscine care au reunit pe toată lumea.
Precizăm: construcție, dar nu din beton. O construcție prietenoasă mediului, fără un gram de beton, doar din materiale ușoare. M-am încadrat perfect în certificatul de urbanism. Nu am adus niciun prejudiciu mediului, solului, absolut tot ce au spus experții și tot ce am avut voie conform certificatului de urbanism, ne-am conformat. Problema este că, după ce această investiție a fost gata, au început și problemele. Nu știu cine este interesat de acea piscină, primesc tot felul de… Unii ar vrea să o cumpere, alții să o asocieze.
Eu am transmis la rândul meu celor care vor să cumpere: că dacă eu mă judec și nu am nimic, pentru mine e o întrebare mare să cumperi ceva care nu are un cadru legal la momentul acesta, când vorbim. Deci să spunem că a fost blocată funcționalitatea.
Ce nu a verificat nimeni? În anul 2023 au fost 98 de plângeri făcute de către Apele Române către ISC, în aceeași speță ca și a mea. Toate cele 98 de plângeri au fost soluționate total diferit. Unora li s-a dat termen să refacă, au plătit niște amenzi, au făcut tot ce a fost nevoie și au rezolvat problemele.
Singura problemă care a avut un răspuns diferit a fost această construcție. Există ipoteza că cineva are „butonul” și atunci când va fi preluată construcția, va da drumul? Faptele arată că acolo se întâmplă niște lucruri care nu sunt normale, după părerea mea. Într-o societate normală și într-un stat de drept, atât timp cât ai actele în regulă, când te supui cerințelor statului, când faci totul conform legislației în vigoare, nu înțeleg de ce s-a vrut această stopare. Pentru că și actele care au stat la baza acestei investiții au fost făcute „pe genunchi”. Este o hârtie a ISC-ului care, după ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat, fiecare instituție a vrut să se acopere una pe cealaltă.
Pentru că au intuit că va urma un proces, au intuit că, la un moment dat, vor urma niște despăgubiri. Cineva trebuie să plătească pentru acest disconfort pe care îl am. Pentru pagube. Pagubele care sunt imense. Nu mai discutăm. Faptul că au blocat, în primul rând, Apele… Noi tot am făcut adrese.
O judecată poate să dureze un an, doi, trei, șapte ani. Am făcut cereri: băi, fraților, cât timp ne judecăm, hai să dăm drumul la această investiție, să meargă, ca să diminuăm pagubele. Nimeni nu vrea. Adică Apele Române prejudiciază statul român, că plaja este un domeniu public al statului și Apele Române îl țin blocat. Deci nu se încasează bani. Turiștii nu beneficiază. Turiștii nu beneficiază și toată lumea este într-un haos. Nu înțelege nimeni nimic.”, a explicat investitorul Alin Bucur.
Val Vâlcu a explicat contextul tensionat de la Mamaia, subliniind că extinderea plajei, deși necesară, a creat un disconfort real pentru turiști. Plaja lărgită a schimbat experiența clasică de litoral, iar distanța mare de la șezlong până la apă este una dintre principalele nemulțumiri ale celor care vin la mare.