În sezonul rece, toți părinții sunt îngrijorați de frecvența cu care cei mici răcesc. Uneori, pare că abia și-au revenit după o răceală și deja se confruntă cu o nouă viroză. Această situație ridică întrebări legate de imunitatea copiilor și de măsurile pe care părinții ar trebui să le ia pentru a preveni astfel de îmbolnăviri. Discutăm despre toate aceste aspecte alături de Doctorul Mihai Craiu, medic primar pediatru, care ne oferă răspunsuri și sfaturi esențiale.

Este imunitatea copiilor suficient de puternică?

Loredana Iriciuc, moderatorul emisiunii „Părinți Prezenți”, a abordat acest subiect de actualitate cu Dr. Mihai Craiu, în contextul unor informații vehiculate recent despre un virus respirator provenit din China, Metapneumovirusul uman (HMPV). Părinții sunt îngrijorați de posibilitatea ca acesta să pună în pericol sănătatea copiilor.

Dr. Mihai Craiu explică: „În primul rând, nu e un virus necunoscut și emoțiile care s-au ridicat ar trebui un pic redirecționate. Vă dau un sfat neutru. Ar fi foarte bine să nu repetăm greșelile pandemiei, cel puțin la emoții. De ce spun chestia asta? Pentru că vorbim de un virus care este cunoscut de foarte multă vreme. Maladiile produse de HMPV știm, sigur, că sunt produse de el din 2001. Un grup de medici olandezi l-a identificat la copiii cu tuse, exact cum ați spus. L-a identificat prin microscopie electronică, deci a fost văzut. Ăsta este unul din virusurile văzute. Și spun că îl cunoaștem de peste două decenii, deși el produce afecțiuni asemănătoare. Nu e o chestie nouă.”

Aceste informații oferă părinților o perspectivă clară asupra acestui virus și subliniază faptul că el nu reprezintă o amenințare necunoscută și că există deja cunoștințe detaliate despre evoluția și comportamentul său.

Cum prevenim și gestionăm răcelile?

Pentru prevenirea îmbolnăvirilor frecvente, Dr. Craiu recomandă părinților să se concentreze pe măsuri simple, dar eficiente, precum igiena riguroasă, o alimentație echilibrată și evitarea automedicației. Totodată, el subliniază importanța evitării panicii nejustificate:

„Se estimează, dacă ne uităm la secvențele lui genetice, că s-a desprins din unul din metapneumovirusurile aviare, din tipul 3, în urmă cu vreo 400 de ani. În momentul ăsta el se transmite numai de la om la om. Deci un virus uman cunoscut. Și spun că îl cunoaștem cu toată modestia. Sunt unul din medicii români care a studiat acest virus.

Echipa de excelență de la Institutul Cantacuzino, în urmă cu peste 10 ani, a elaborat un studiu sub conducerea domnului profesor Viorel Alexandrescu, în care două grupuri de urgențiști de copii, noi la INSMC și colegii noștri de la Grigore Alexandrescu, am trimis toate eșantioanele copiilor spitalizați cu manifestări respiratorii serioase, care nu erau identificate ca fiind gripă. Deci toate celelalte boli care semănau cu gripa, au fost trimise la Centrul Național de Referință de la Cantacuzino.

De asemenea, a rezultat și un articol, care a fost publicat și indexat în baze de date internaționale, și am observat că metapneumovirusul uman reprezenta o pondere semnificativă, era acolo pe podium. Iar lucrurile nu s-au schimbat tare în ultimii 10 ani.

„Oameni buni, nu este un virus nou”

Dr. Mihai Craiu a explicat că HMPV a fost prezent la copii și în anii trecuți:

„De altfel în timpul pandemiei, am făcut tuturor cazurilor grave, spitalizate la noi în Institut PCR. De ce? Pentru că le-am promis părinților că dacă vor veni cu copii lor în spital, nu o să plece cu COVID din spital. De asta tuturor cazurilor grave, cu boli potențial transmisibile, deci care strănutau, tușeau, le-am făcut PCR multiplex, vreo 500 de PCR-uri. Și din acestea, într-un moment în care circula aproape numai SARS-CoV-2 și ceva cazuri de rinovirus uman, cert este că am avut aproape 10 pacienți cu HMPV în 2020, 2021, 2022. Iar anul trecut, în 2024, prin testare PCR multiplex, am găsit 20 de astfel de copii.

Deci, oameni buni, nu este un virus nou. Știm ce-i poate pielea, e aceeași Mărie cu altă pălărie și da, afectează preponderent copiii.”

Cu toate acestea părinții trebuie să fie pregătiți pentru a gestiona corect simptomele virozelor. Este esențial să mențină hidratarea copiilor și să consulte medicul pediatru în cazul unor simptome severe.

Ce trebuie să știe părinții despre HMPV

În ceea ce privește temerile legate de HMPV, Dr. Mihai Craiu clarifică: „Se estimează prin studiile de serologie că toți copiii, aproape toți, până la vârsta de 5 ani, fac cel puțin un episod de infecție cu metapneumovirusul uman. Nu e nici rar, nici nou și nici foarte grav pentru copiii mari, adică cei de la școală, la liceu, studenții, lor nu li se întâmplă nimic, dacă nu au comorbidități severe.

Da, cei foarte mici, sugarii, care atunci când au nasul înfundat și nu pot să sugă la sân, se deshidratează și ajung la spital. De asta am și avut acele cazuri.”

Astfel, părinții trebuie să înțeleagă că acest virus nu este o amenințare gravă pentru copiii sănătoși și că cele mai vulnerabile categorii sunt sugarii și copiii cu afecțiuni preexistente. Dr. Craiu concluzionează: „În principiu, cred că emoția vine din faptul că lumea nemedicală nu-l știa.”

Este esențial ca părinții să rămână informați din surse sigure și să adopte o abordare echilibrată în ceea ce privește sănătatea celor mici.