Tusea măgărească, o boală aproape inofensivă la adulţi, poate fi chiar letală în cazul copiilor nou-născuţi. Medicul pediatru Mihai Craiu dă un sfat crucial familiilor care aşteaptă un copil.

„În principiu, durata de eficienţă a vaccinului este de maximum 10 ani. De aceea, adulţii primesc reţetă gratuită de la medicul de familie dacă se duc şi zic că au trecut mai bine de 10 ani de la ultimul vaccin împotriva difteriei şi pertusisului. E o singură doză pentru difterie, tetanos şi pertusis. În principiu, cam la 10 ani trebuie făcută.

Eu vorbesc şi de educatoarea de la grădi, de şoferul de autobuz şcolar, de cei de la afterschool, etc.

Cel mai simplu pentru familiile unde există o femeie însărcinată este să fie verificate calendarele vaccinale şi să se vadă dacă toţi cei care vor intra în contact cu acel copil sau stau în aceeaşi casă sunt vaccinaţi în ultimii 10 ani. De ce? Pentru că un copil de 2-3 luni nu poate lua această „tuse măgărească” decât de la părinţi, nu se duce în club de capul lui. Ia de la un purtător aparent sănătos sau care are minime semne de boală.

În momentul în care vine în familie un nou membru, ar fi bine să facem cocooning, ca o gogoaşă de mătase, să protejăm noul născut. După vârsta de 4 luni, când a făcut deja 2 doze de hexavalent, chiar dacă face o boală nu o mai face aşa de serios”, a declarat dr. Mihai Craiu la Părinţi Prezenţi.