Harm reduction-ul, sau reducerea riscurilor, este o practică medicală cu o istorie de peste un secol, având rădăcini adânci în psihiatrie.
Această metodă pragmatică și umanistă își propune să minimizeze consecințele negative asociate cu anumite comportamente, fără a le interzice în mod explicit. Dr. Alin Popescu, medic primar de medicină sportivă, ne spune mai multe direct din platourile DC News TV.

Originea psihiatrică

“ Ce înseamnă acest harm reduction, pentru cei care nu știu?” a întrebat Val Vâlcu.
“Harm reduction-ul este vechi de 100 de ani. Acum 100 de ani a pornit din psihiatrie. Harm reduction-ul înseamnă în limba română reducerea riscurilor.” a răspuns dr. Alin Popescu.

Adaptarea în contextul modern

“Eu am un comportament cu care nu sunt de acord, aș vrea să îl elimin complet, nu pot să elimin complet acest comportament și atunci optez pentru niște variante care au semnificativ riscuri mai mici pentru persoana respectivă și generează o anumită satisfacție în raport de comportamentul respectiv și provine din psihiatrie unde eu practic înlocuiam droguri de risc cu medicație recomandată de medici.” a explicat medicul.