Într-o lume în care siguranța și securitatea devin din ce în ce mai prioritare, rolul câinilor de serviciu este esențial. Acești eroi necuvântători sunt antrenați pentru a detecta substanțe periculoase și a asista în misiuni de patrulare și intervenție, dar ce presupune acest proces de formare? Agent șef Robert Adrian Dorobanțu, invitatul special în cadrul emisiunii DC Anima de pe DC News TV, ne răspunde la această întrebare.

Selecția și predresajul

“Toți cățeii trec prin asta și sunt selectați cu atenție, pentru substanțe, că poate să fie și tutun, poate să fie și exploziv, practic pentru el e același lucru, poate să fie patrulare-intervenție, poate să fie o urmă, care e o chestie cumva între, care i se mai spune și câine universal și face și partea de miros, face și partea de agresivitate. La trei luni să zicem, trei-patru luni, îl primești tu ca polițist. Faci 2 săptămâni la Centrul Chinologic Sibiu un curs de predresaj, unde te învață cum să dai startul în viață cățelului și cum să creezi relația ta cu el.” a transmis Robert Adrian Dorobanțu.

Antrenamentul și adaptarea

“Ulterior revii la unitatea din care faci parte până pe la un an de zile, unde faci printre altele și 2h-3h minim de antrenament pe zi cu acel cățel. Și începi să faci lucrurile progresiv, de la mai ușor la mai greu, încet-încet de la în curtea unității să te joci cu el, să îi arunci o minge, să creezi relația și până la a începe să ieși în oraș, să îl expui la diverși excitanți.” a subliniat expertul.

Calificarea și evaluarea

“După care un cățel, când face un an, minim 11 luni, zice regulamentul, dar hai să spunem cam pe la un an, un an și un pic ajungi cu el la un curs de calificare. Durează patru luni, la fiecare lună și inclusiv la începutul cursului și la final se dă câte o testare. Nu e obligatoriu să o treci. Acolo este evaluat cuplul, nu câinele neapărat sau omul ci cuplu, că voi lucrați împreună.” a conchis acesta.