Sociologul Alfred Bulai a explicat la emisiunea Nod în papură de la DC News TV că serviciile publice de calitate costă mult, iar România nu poate obține reduceri când vine vorba de exemplu despre infrastructura sanitară.

Învățământul și sănătatea, subfinanțate

„Sigur, dacă împarți sărăcia, nu ai prea multe lucruri. Mereu am dat exemplul învățământului. O oră de curs universitar costă cam cât două țigări. Calculezi cât înseamnă prețul plătit de stat raportat la numărul de ore, nu mai zic de credite și alte chestii pe care trebuie să le acumuleze studentul ori munca profesorului. E zero barat.

Atenție, în sănătate, costurile sunt uriașe. Noi vrem medicamente și mai ales aparatură care sunt foarte scumpe. Alea nu-s pentru România. «Am făcut un RMN, un tomograf. Pentru voi e mult mai ieftin că sunteți România». Nu, e același preț. Nu poți să le ai pe amândouă, trebuie să înțelegi situația”, a explicat Alfred Bulai.

Cine plătește medicamentele?

„Atunci, sigur, în această țară avem acest gen de pretenție. Am văzut că jurnaliștii, când nu au subiecte, vorbesc despre medicamente pentru bolnavii de cancer. Dar cine trebuie să le dea pe astea? Trebuie să iei în calcul că plătești pentru ele.

Problema este că noi, de fapt, facem cel mai prost lucru posibil. La noi, vârstnicii nu sunt tratați bine. Nu sunt condiții în realitate. Statul nu poate avea mare grijă de ei, pentru că ăia sunt banii. Și nici ajutoarele sociale nu funcționează normal”, a adăugat sociologul Bulai.