Profesiile cu cel mai înalt prestigiu într-o societate dezvoltată nu sunt nici cele mai bănoase, nici cele mai vizibile. Sociologul Alfred Bulai și jurnalistul Val Vâlcu au abordat acest subiect la emisiunea Nod în papură de la DC News TV.

Tinerii medici intră în specializări cu risc scăzut

„Știi ce alege cel care intră la rezidențiat cu nota 10? Dermatologia, nu ATI! E criză în ATI de personal, nu mai vorbim cum este situația în spitalele din țară, dar tinerii rezidenți vor dermatologie.

Nu sunt riscuri, nu vine nimeni că l-a omorât pe taică-su, că nu a făcut-o bine pe maică-sa. Nu aș vrea să mă asculte cu stetoscopul un comisar și să mă împingă cu targa un procuror”, a transmis Val Vâlcu.

Valoarea simbolică a profesiilor importante, la pământ

„În general această atitudine există în spațiul public pentru că valoarea simbolică a acestor profesii este foarte mică în realitate. Atât a profesorului, care dacă e în preuniversitar este vai de capul lui, nu are niciun prestigiu, cât și a medicului, căruia i se zice «Zi mersi, ia uite ce salariu mare ai».

În Statele Unite au în permanență studii pentru ierarhia prestigiului profesiilor. Pe primul loc în America uzuală este primarul, după care urmează medicul, profesorul de colegiu și avocatul. La noi sunt la jumătatea clasamentului”, a explicat Alfred Bulai.

Respect exagerat pentru artiști și influenceri

„Bănuiesc că influencerul este sus de tot”, a comentat Vâlcu.

„Cu siguranță, da, persoane de genul acesta sunt sus. Artiștii, în America, sunt la jumătatea clasamentului, lângă electricieni. E un prestator de servicii care mă face să râd, atât. Nu are prestigiu. Nu am fantezii că devin artist. Simbolic, meseriile importante sunt altele în societate”, a conchis sociologul.