Secretarul de stat Bogdan Despescu a explicat la DC News TV cât de important este sistemul RO-Alert pentru minorii dispăruți.

Sprijin major pentru autorități din partea cetățenilor

„Am văzut în ultima perioadă procedura de alertare a populației în cazurile dispariției unor minori, acel RO-Alert care ne vine pe telefon. Cu toții am primit aceste avertizări în legătură cu aceste cazuri. Prin acest mod de publicitate cerem sprijinul comunității, pentru că numai prin sprijin putem să avem un rezultat rapid”, a explicat chestorul genera Bogdan Despescu la DC News TV.

Cât înseamnă o oră în cazul unui minor dispărut

În cazul dispariției copiilor, este crucial să se acționeze rapid. Nu există un timp limită oficial pentru a raporta dispariția unui copil. În cazul dispariției, sesizarea trebuie făcută imediat ce se constată că un copil lipsește.

În general, copiii sunt găsiți în primele 24-48 de ore de la dispariție, iar șansele de a-i găsi scad drastic odată cu trecerea timpului. Este important ca orice informație legată de o dispariție să fie transmisă în timp util autorităților.

Cum funcționează alerta de „Copil dispărut”

Sistemul RO-Alert „Copil dispărut” a fost lansat în cadrul Programului Național al Guvernului „Din grijă pentru copii” și este operat cu sprijinul IGPR, DSU și STS. Acesta este un exemplu de cum tehnologia și cooperarea comunității pot juca un rol vital în rezolvarea unor situații critice.

Sistemul RO-Alert este conceput pentru a alerta rapid populația prin mesaje pe telefon despre cazurile de dispariție, oferind detalii precum semnalmentele copilului dispărut. Această procedură de alertare este parte a eforturilor de a mobiliza comunitatea și de a beneficia de sprijinul acesteia pentru a găsi copiii dispăruți cât mai repede posibil.