Prof. univ. dr. Sorin Ivan, realizatorul emisiunii DC Edu de la DC News TV, a dezbătut cu prof. univ. dr. Ioan Neacșu subiectul diplomelor tinerilor din România care, deși au studii superioare, nu activează deloc sau cel puțin nu în domeniul pentru care s-au pregătit.
Dai cu tunul și nu găsești un meseriaș, după desființarea școlilor profesionale
„Astăzi, ca să găsești un meseriaș dai cu tunul și nu-l găsești, pentru că nu mai sunt. Mulți sunt plecați. În schimb, avem nenumărați șomeri cu diplomă sau licențiați în diverse domenii care lucrează în cu totul alte arii de activitate”, a spus prof. univ. dr. Sorin Ivan.
„Că există o polivalență nu este rău. Dacă un inginer cu minte tehnică devine și element care știe să facă cum mi s-a spus: absolvent de electronică, nu a desfăcut niciodată un televizor. E posibil?”, a răspuns prof. univ. dr. Ioan Neacșu.
Dacă alternativa este să mori de foame, nu e o rușine să lucrezi în alt domeniu
„Dar să fii profesor de fizică și să te transformi în comis-voiajor sau să-ți deschizi butic în piață vi se pare OK”, a adăugat prof. Ivan.
„Nu, în principiu nu. Dacă meseria în care intră ca alternativă reală pentru existența lui, nu trebuie să ne fie rușine de o altă profesie. Dacă m-aș duce acum învățător, recunosc că la nivel de limbaj n-aș face față. La nivel de emoționalitate nu aș face față.
Cred că miza pe care școala din România a pierdut-o este formarea caracterului. Îmi aduc aminte, trăind într-o zonă rurală, contractul la vremea copilăriei mele era: omul dădea noroc și spunea ne vedem mâine, poimâine. Era formă contractuală”, a conchis prof. Neacșu.