Greutatea psihologică a profesiei de criminalist trebuie luată în calcul, spune șeful Serviciului de Cercetare la Fața Locului din cadrul Institutului Național de Criminalistică la DC News TV.
Echipa lui Poroșanu are un psiholog excelent
„Cât de important este să aveți și o componentă psihologică? Este necesar?”, a întrebat jurnalista Laura Duță, moderatorul emisiunii Culisele Justiției.
„Da, este foarte important. Părerea mea este că cel puțin consultarea unor psihologi după cazuri mai grave este foarte importantă. Eu și echipa mea avem o colaborare foarte bună cu psihologul unității noastre. Ea este o persoană extraordinară și lucrăm foarte îndeaproape, facem ședințe de ventilare – în grup sau unu la unu, în funcție de cum are fiecare nevoie – pentru că înțelege riscul la care ne expunem.
Noi în primul rând înțelegem riscul la care ne expunem, e foarte important ca noi să fim cei care mergem spre ajutor, fiindcă el este acolo. Dar dacă tu nu soliciți, degeaba îl ai. Fiind conștienți de asta, încercăm să facem acest lucru după anumite cazuri grave”, a explicat comisarul-șef Poroșanu.
Cazul care l-a marcat pe Poroșanu
„Cât de grav te poate afecta un astfel de caz? Oamenii de acasă nu înțeleg, iar și eu vorbesc tot din afară, dar am mai stat de vorbă cu specialiști din interior și am realizat ce înseamnă o astfel de muncă”, a mai întrebat Duță.
„Cel mai grav este într-adevăr când vezi copii. Este un fel de stres posttraumatic, fie că recunoaștem sau nu. Atunci când recunoaștem, părerea mea e că deja am făcut primul pas. Atunci, nu ne mai rămâne decât să facem pasul doi, adică să rezolvăm problema.
Într-adevăr, cel mai dificil este când vezi copiii, care nu au o capacitate de a decide încă pentru ei și altcineva decide pentru ei, apoi își pierd viața. Excludem accidentele, dau un exemplu. A fost un caz în Brănești, aici lângă noi, în care o mamă s-a aruncat în fața unui tren cu patru copii. E greu să gestionezi o astfel de scenă.
Dar ai șansa, cu toată energia asta cu care te încarci, să încerci să te ventilezi sau să încerci să o transformi în ceva pozitiv în funcție de modul în care te programezi să gestionezi asta”, a conchis el.