Profesorul Adrian Mitroi a vorbit în cadrul unui interviu la DC News TV despre importanța planificării atunci când pornim în călătoria investițiilor. Nu este nevoie să joci pe bursă pentru a investi, ci doar de disciplină financiară și răbdare, spune el.

Banii trebuie puși la lucru: titluri de stat, depozite la termen

„Nu este o sumă, ci un procent pe care v-aș sfătui să-l investiți. Dacă nu se poate procent, atunci o sumă. Obligatoriu, după ce ți-ai plătit toate cheltuielile, investiția este o cheltuială. Dacă o faci în mod constant, în fiecare lună, și îți faci depozite pe termen scurt sau îți iei titlurile de stat, nu ai de ce să stai pe bani.

Banii trebuie puși la lucru și dacă iei un titlu de stat poți dona și sânge și vei avea un procent în plus. E minunat, ai beneficii până și la transportul public, abonamentul este la jumătate. Nu este mare lucru să donezi sânge, este bine pentru sănătate, este un lucru civic și, uite, ai și niște avantaje de ordin financiar”, a explicat Mitroi, la Totul despre bani, emisiune moderată de Mihai Ciobanu.

O să-ți permiți o casă mai mare dacă strângi un avans cu cinci ani înainte

„Încet-încet, în funcție de condiția ta socială, trebuie să te gândești ce vrei să faci în viitor. Familia va avea o cheltuială substanțială peste 5 ani: un copil nou, o casă cu o cameră în plus. Atunci îți folosești mintea și educația financiară pentru a pune banii deoparte pentru acea cumpărătură substanțială.

Atunci îți iei un titlu pe cinci ani, apoi anul următor iei un titlu mai scurt și te gândești că vei avea nevoie de avansul pentru creditul cu care iei casa familiei tale. E substanțială această cheltuială și planifici din timp. Cu cât vei avea avans mai mare, cu atât banca va fi mai darnică și îți va finanța o casă mai potrivită, mai aproape de locația educației copiilor sau de job sau de părinții care te pot ajuta la creșterea copiilor.

Atunci gândești holistic decizia financiară, nu e doar speculativă, ci una pe termen lung în funcție de pentru ce ai nevoie de acei bani”, a conchis acesta.