Comisarul-șef Alexandru Poroșanu, șeful Serviciului de Cercetare la Fața Locului din cadrul Institutului Național de Criminalistică, a vorbit pe larg și în premieră la DC News TV despre cazul Caracal, în care două adolescente au fost ucise de Gheorghe Dincă.

Cazul care l-a marcat cel mai mult pe Poroșanu

„Casa aceea era enormă, la fel și curtea, pe care știu că ați săpat-o milimetric. Vedeam și noi așa de sus cum făceați. Ați găsit la un moment dat și oase, multe resturi de animale, printre care s-au găsit rămășițe umane. Cum a fost pentru dvs. și pentru echipă și pentru toți care erați acolo să tot găsiți aceste lucruri?”, a întrebat realizatoarea emisiunii, Laura Duță.

„Inițial eram copleșiți de anvergura la care s-a ajuns să se lucreze și era normal că o să dureze foarte mult. Cumva ne-am bucurat că nu am găsit alte oase umane, pentru că au fost doar cele două victime, după părerea mea și a noastră, adică nu au mai fost semne de alte victime.

Eu vă spun părerea mea de atunci, adică la momentul respectiv. Nu se știa efectiv, însă era cam evident. Este copleșitor și niciodată nu poți ști ce urmează. Tocmai asta e copleșitor. Deși ești obosit la ora 22:00-23:00, după ce ai lucrat toată ziua, un os uman găsit în cazul acela însemna încă o zi de lucru fără oprire

Sunt lucruri la care ne supunem într-un mod constant și nu ne plângem de asta, chiar dacă se întâmplă. O luăm ca atare și începem să lucrăm din nou. Poate schimbăm membrii echipei în funcție de gradul de oboseală, trebuie ținut cont și de asta, pentru că altfel începi să pierzi din atenție”, a explicat comisarul-șef Alexandru Poroșanu.

Ce rol a avut Dincă în anchetă

„Dincă v-a ajutat? A indicat în primă fază că da, apoi tot s-a răzgândit, ba spunea, ba nu spunea. Tot așa a ținut-o până și în faza de proces. Vă întreb, la un moment dat v-a indicat măcar niște probe?”, a continuat moderatoarea.

„Deci vineri s-a întâmplat. Vineri și sâmbătă era cu «nu» în brațe că. Duminică, undeva după-amiază, a recunoscut prima dată că de fapt el a fost cel care le-a omorât și de acolo am început procesul efectiv și a început să coopereze. Noi deja aveam probe, în cele două zile strânse. Era doar o chestie de a recunoaște el, dar noi deja aveam să zicem 90% din probe”, a mai explicat acesta.

Cum au dat de Luiza

„Care a fost cheia cu Luiza? La Alexandra ați găsit probele, a sunat biata fată la 112 ș.a.m.d. Dar cu Luiza cum a fost?”, a mai chestionat jurnalista Laura Duță.

„Aș vrea să spun asta despre Alexandra. Alexandra este, după părerea mea, o eroină. Alexandra a făcut – prin acel apel 112 și prin faptul că a găsit un telefon și a reușit să sune la 112 și modul în care a vorbit – să se afle despre erori și a scăpat viitoare victime. Și la Luiza a fost la fel (n.r., ca la Alexandra) și nu s-a aflat decât trei luni mai târziu până s-a întâmplat cu Alexandra”, a expus Alexandru Poroșanu.

„Aveam suspiciuni foarte importante (n.r., că a ucis-o pe Luiza) și era destul de clar că se întâmplase așa. În primele două zile a fost mai greu pentru că n-a fost atât de sigur. El nu recunoștea și noi eram cumva orbi, știam că avem ceva, dar nu știam exact ce avem.

Dar după prima zi după ce a recunoscut, cam o săptămână ne-a adus în diverse locuri unde ar fi rămășițele Luizei. Nu erau acolo evident, gândul inițial fiind că el de fapt o aruncase într-o apă, după ce a omorât-o și am făcut căutări peste tot. Nu era așa, de fapt el ascunsese modul în care s-a întâmplat: acea ardere în butoi.” a expus comisarul-șef.

De ce crede comisarul-șef că a comis Dincă crimele

„Dar el de ce a făcut crimele astea oribile, ce spunea?”, a mai întrebat Duță.

„Nu a spus niciodată de ce. Nu știu dacă a realizat ce a făcut cu adevărat. Părerea mea personală este că el nu a urmărit să le omoare, el doar a urmărit să întrețină raporturi sexuale cu ele”, a conchis comisarul-șef.